Skocz do zawartości

Problem wspólnej masy Arduino 328 oraz 2 zasilaczy 360W

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam serdecznie

Ponieważ nie mogę sobie z tym problemem poradzić, wyczerpałem chyba wszystkie dostępne opcje - postanowiłem napisać - poprosić Was o poradę.

Układ jest prosty:

- Arduino 328 służący do sterowania PWM 6 kanałów oświetlenia,

- 2 belki na power ledach,

- drivery na 4115e po 8szt na belkę,

- zasilacz impulsowy 36 V 10 A 2szt, napięcie zmniejszone na wtórnym na 32V .

Zasilacze są identyczne, ustawione na 32 V na wyjściu. Gdy pracuje jeden zasilacz, który jest połączony mostkiem masy z masą Arduino wszytko działa poprawnie.

Dotyczy to obu zasilaczy. Sterowanie PWM z Arduino działa zgodnie z moim założeniem. 

Problem zaczyna się przy zrobieniu mostka obu zasilaczy na ich wyjściowych masach.

Ponieważ na tą chwilę nie mogę sobie pozwolić na zakup 1 zasilacza 720 W, który rozwiązałby cały problem postanowiłem szukać innego rozwiązania.

W teorii nie powinno się łączyć zasilaczy impulsowych, tyle wyczytałem ALE w internecie można wyszukać również informacje, że czasami się to udaje.

Czy Waszym zdaniem mogę to w jakiś sposób rozwiązać?

Typowe zakłócenia, które zaobserwowałem przy połączeniu wspólnych mas zasilaczy i Arduino:

- mruganie diód,

- świecenie pomimo innych ustawień,

- podczas wyłączenia Arduino z sieci 230V wyświetlacz pozostaje podświetlony i parametry zadane są podtrzymywane przy oddzielnym wyłączeniu pojedynczego zasilacza z belek.

Dopiero wyłączenie obu zasilaczy wyłącza Arduino.

Zaznaczam, że te anomalia występują TYLKO przy wspólnej masie obu zasilaczy i Arduino.

Mam nadzieję, że to co napisałem jest czytelne.

Pozdrawiam

Tomek

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...