Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

@Kazimierz1938 Witam serdecznie na forum 🙂 

8 minut temu, Kazimierz1938 napisał:

Ciekawe co jeszcze napisać

Może coś o sobie, ma Pan z pewnością bogate doświadczenie zawodowe 🙂 

Temat wydzieliłem z wątku powitalnego, jest to jak najbardziej poprawne miejsce do przywitania się, ale z uwagi na pytanie przenoszę go do działu o elektronice.

Zapytam jeszcze jaka ma być moc takiej prądnicy?

Edytowano przez Gieneq

Dobry Wieczór

Dziękuję za miłe powitanie Panu Gieneg. W tej chwili czuje się jak rekrut w towarzystwie oficerów. Dziękuję jeszcze raz za szybką reakcję. .

Jeśli chodzi o moc prądnicy to potrzebuję około 3-5 kW . Kiedyś jeszcze  jako młodzian uczyłem się , ze z prawie z każdego silnika możną zrobić prądnicę ale to było bardzo dawno i z tą dziedziną w dalszym życiu zawodowym nie miałem styczności.  Cieszę się, że trafiłem  na miłe forum. 

Pozdrawiam wszystkich.  Kazimierz 1938

7 godzin temu, Kazimierz1938 napisał:

W tej chwili czuje się jak rekrut w towarzystwie oficerów.

Każdy się uczy, przez całe życie i nigdy nie jest na to za późno. Pocieszę Pana, że czytając komentarze sam się wiele dowiaduję.

potrzebuję około 3-5 kW .

Jest to już spora moc, dlatego tu chyba nie doradzę, ale na forum jest kilka osób obeznanych z takimi tematami.

z prawie z każdego silnika możną zrobić prądnicę

Z tym się zgodzę, ale nie każdy się do tego nadaje - podobno silniki synchroniczne mają się tu lepiej od asynchronicznych. Do małych projektów można spróbować zbudować coś z silnika krokowego, ale do większych mocy potrzeba coś konkretnego. A może poszuka Pan alternatora samochodowego?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...