Skocz do zawartości

Biblioteki QVideoPlayer w Qt RPI 4B

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Cześć,

Potrzebuję stworzyć aplikację w C++, w środku mam kilka widgetów i potrzebuje dodatkowo okno wyświetlające film. Znalazłem instrukcje w internecie na odtwarzacz mediów ale niestety Qt pokazuje że nie może znaleźć biblioteki QVideoPlayer potrzebnej do korzystania z klasy. (QMediaPlayer tez nie ma). Qt w wersji 5.

Edytowano przez Kemer
(edytowany)

@Kemer Próbowałeś znaleźć problem za pomocą debuggera? Jak mam nieoczekiwane crashe w programie to przyczyny szukam pod debuggerem, a gdy to zawiedzie to pod Valgrindem (pracujesz na RPi więc jest tam Linux, więc powinien być i Valgrind (po instalacji)). 

To co ja bym zrobił to:

• sprawdził pod debuggerem czy wskaźniki na obiekty, które tam dodajesz/używasz wskazują na poprawne miejsca w pamięci (strzelam, że to może być problemem), w Twoim przypadku raczej problem jest z obiektem graphicsView albo z obiektem sceny, który zwraca graphicsView->scene(), albo z obiektem item, który dodajesz do sceny (bo scena korzysta z tego obiektu, więc jak jest on niepoprawny to spowoduje to crash) - więc pod debuggerem sprawdziłbym dokładnie co tam siedzi,
  • jak powyższe się nie uda, to można szukać problemów z pamięcią pod Valgrindem,
  • jak powyższe się nie uda to uruchomiłbym ten sam kod na PC (tylko fajnie by było, gdyby tam był Linux) i na PC szukał problemu,

Jak powyższe zawiedzie to stwórz "minimal example" które korzysta tylko z tego co u Ciebie nie działa - wcześniej sprawdź czy na pewno nie działa - i wrzuć kod tutaj, wtedy będziemy mogli odpalić to u siebie i poszukać problemu.

Qt jest multiplatformowe, więc ten sam kod możesz uruchomić na PC - i  jeśli tam występuje ten sam problem (to najprawdopodobniej Ty robisz coś źle) jak już rozwiążesz problem na PC to z dużym prawdopodobieństwem powinien działać też na RPi. Ale.. jeśli ten sam kod na PC będzie działał poprawnie, to znaczy że ten port (Qt na RPi) ma akurat jakieś błędy i wtedy raczej musimy szukać pomocy na forum Qt, Stackoverflow itp.

Edytowano przez Matthew11
poprawa literówek
  • Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...