Skocz do zawartości

l293n Mimo, że arduino ma w sobie program sterowania silnikiem to bez komputera nim nie steruje.

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam, dzisiaj doszedł do mnie zestaw z silniczkami. Chciałem zobaczyć "na żywo" działanie samodzielnie zaprogramowanego silnika, więc podłaczyłem silnik, jak na poniższym schemacie(z tym, że zamiast baterii 9V mam połaczone 4 x 1,5V w koszyku). Napisałem prosty program i... Działa tylko częściowo. To znaczy gdy arduino nie jest podpięte do komputera, tylko działa na bateriach silnik próbuje się przekręcić po czym staje na sekunde, próbuje się przekręcić, znów staje itd. Natomiast, jeśli podłącze arduino do komputera na chwile to silnik zaczyna się normalnie kręcić. Następnie po odłączeniu arduino od komputera, silnik dalej działa bez zarzutu. Natomiast dopóki arduino nie będzie miało kontaktu z kompem choćby na chwile, to silnik nie będzie się obracał, tylko "pulsował". Myślałem, że to z powodu skoków napięcia, więc wyjąłem z arduino GND i Vin i wpiąłem je do płytki stykowej, gdzie następnie podłączyłem kolejno kondensator elektrolityczny 100 mikrofaradów i 10 mikrofaradów. To nie pomogło. Chętnie poczytam wasze sugestie.

Edit: Właśnie podłaczyłem do arduino, poza bateriami w koszyku, baterie 9V do portu. Zaczęło działać bez podłączania do kompa, więc prawdopodobnie  arduino dostawało zbyt mało prądu do rozruchu silnika. Ale czemu tak się stało? Przecież do obsługi zestawu jest dołaczony koszyk na 4 baterie 1,5V. A te silniki powinny działać dobrze nawet przy 3V (silniki dc 3-6V). Więc czemu nie chce działać przy 6 voltach?

Czy to może być wina tego, że zdejmując osłonkę na jednym z kabli do silnika oraz z koszyka uciąłem końcówke kabla, więc zakończenia nie są jednolite, tylko te kabelki są rozproszone i kilka z nich "nie siedzi" w gniazdach w l293n? Czy winne jest coś innego. Można to jakoś naprawić?

Czy zasilanie z kilku baterii (6V i 9V) nie uszkodzi w przyszłości silnika?

image.thumb.png.e1188e3f6d1c5b16bbeef1aa626f15a4.png

void setup() {

pinMode(5, OUTPUT);
pinMode(6, OUTPUT);
pinMode(7, OUTPUT);

}

void loop() {
digitalWrite(6, HIGH);
digitalWrite(7, LOW);
analogWrite(5, 255);
}

image.png

Edytowano przez Elorn
(edytowany)

Płyta Arduino Uno jak i moduł L298 jest wyposażona w stabilizator liniowy 5V do zasilania części logicznej. 6V z 4 paluszków 1,5V to trochę za mało do prawidłowej pracy takiego stabilizatora.

54 minuty temu, Elorn napisał:

Czy zasilanie z kilku baterii (6V i 9V) nie uszkodzi w przyszłości silnika?

Moc silnika możesz ograniczyć maksymalną wartością PWM dla 100% wysterowania jakiej nie należy przekraczać. Można to zrobić np. funkcją map. (najprostszy sposób bez monitorowania napięcia i zużycia baterii). Później możesz wprowadzić pomiar napięcia i korekcję mocy w zależności od stopnia zużycia baterii.    

Edytowano przez rafal220
(edytowany)

@rafal220 Jakie napiecie polecasz? 9V wystarczy na dwa silniki? Kupiłem dwa koszyki, w których mieszczą się 4 paluszki. jeśli je połącze otrzymam 12V. Nic wtedy nie uszkodze, jeśli podłacze sie przez l293d(h-bridge) bądź właśnie przez l293n?

Edytowano przez Elorn
(edytowany)

Przecież układ nie jest zasilany napięciem symetrycznym, więc czy podłączysz silniki normalnie czy w mostku h to i tak dostaną takie same napięcie tyle że w mostku h będziesz mógł dodatkowo zmieniać kierunek obrotów.  

Edytowano przez rafal220

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...