Skocz do zawartości

Programowanie serwomechanizmu do poszczególnych przycisków

Pomocna odpowiedź

5 godzin temu, Santiago napisał:

stwórz jeszcze tablice Wypite ,aby liczyć ile na danej pozycji było nalane.

A na koniec dmuchnij tu ... by sprawdzić zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu.

(edytowany)

Dodałem do kodu licznik ile razy został wciśnięty dany przycisk 

int count = 0;  

count++; 

faktycznie po każdym wciśnięciu ładnie liczy a teraz pytanie jak wyzerować to liczenie bez konieczności odłączenia od zasilania ?? 

edit: 

jednak nie liczy ładnie bo  obojętnie który przycisk wcisnę to  liczy ogólnie wszystko do jednego a nie dla każdego przycisku osobno.....

Edytowano przez AlanB
błąd

@AlanB  nie zdążyłem napisać w niedziele. Uprościłem kod, odkryłem iż podczas podnoszenia kieliszka czasami drgania styków sugerują ponowne postawienie kieliszka, to koniecznie należy poprawić!

Coś tam napisałeś ?

@Santiago no właśnie też jak sobie testowałem to mi coś nie grało bo czasami faktycznie samo startowało ale rzadko , jedyne co to pomyślałem że dodam coś na zasadzie bezpieczeństwa przed dziećmi i stworzyłem że aby odblokowac nalewak należy przyłożyć kartę RFID a ponowne przyłożenie karty daje nam blokadę i nic nie możemy zrobić 

(edytowany)
4 godziny temu, Santiago napisał:

@AlanB  nie zdążyłem napisać w niedziele. Uprościłem kod, odkryłem iż podczas podnoszenia kieliszka czasami drgania styków sugerują ponowne postawienie kieliszka, to koniecznie należy poprawić!

Może dodaj kondensator, rezystor ciągnący do vcc jest już w kodzie.

Edytowano przez orb777

@orb777  ja bedę kombinował a kolega@AlanB  zastosuje inne czujniki😁

Teras zabezpieczenie RFID,

Można prościej, nic nie dodając. Już myśle nad prostym algorytmem do tego celu.

Mam pytanie czy istnieją wyłączniki na sygnał 5v, a które można włączać ręcznie ?  Szukałem i nic. 

Tradycyjnie postaram się w niedzielę 

@Santiago Dzisiaj już rozpocząłem pracę nad prototypem obudowy ( wzorowana ze zdjęć z internetu) 

co do czujników to pomyślałem , że mam gdzieś taki moduł z przekaźnikiem czasowym który po wciśnięciu zwiera nam przekaźnik na ustalony przez nas czas.

Spróbuję podłączyć przyciski pod ten moduł a wyjście z przekaźnika pod gniazda w arduino i jeśli to zda egzamin to nie będę szukał innych 🙂 

A co do karty RFID to tylko tak z nudów zastosowałem podczas zabawy z arduino i raczej w codzienności to potrzebna blokada raczej nie będzie bardziej bym poszedł w stronę liczenia tych wypitych kieliszków z danego pola 😄

Dnia 21.10.2024 o 17:38, AlanB napisał:

coś na zasadzie bezpieczeństwa przed dziećmi

Najprościej to podłączać alkohol wtedy gdy jest impreza. Wtedy raczej dzieci są pod kontrolą, przynajmniej powinny być.

@Sylba oczywiście że są pod kontrolą a nawet z dorosłymi nie mają styczności 😄 tak się zastanawiam jak wyeliminować te drgania styków bez uzywania zewnętrznych filtrów , myślałem że dodam While ale to nic nie pomogło albo ja źle wpisałem ...

22 minuty temu, AlanB napisał:

tak się zastanawiam jak wyeliminować te drgania styków bez uzywania zewnętrznych filtrów , myślałem że dodam While ale to nic nie pomogło albo ja źle wpisałem ...

Najprościej dodać krótką pauzę po puszczeniu przycisku, np. 50-100 ms, czyli delay.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...