Skocz do zawartości

Potrzebuje pomocy ponieważ router wifi nie łączy się tylko z urządzeniami apple (iphone, ipad)

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Potrzebuję szybkiej pomocy, nie wiem co mam zrobić z tym bo nie znam się w ogóle na elektronice. Router wifi jest marki xiaomi a drugi dplink i żaden z nich nie łączy z iphonami albo ipadami raz na jakiś czas (przestają działać raz na około tydzień i wracają później same do normy). Normalnie łączą się z androidami ale gdy chce się połączyć z iphonem to jest ikonka ładowania przez długi czas i nie chce połączyć. Czy ktoś ma jakiekolwiek pojęcie co mogę z tym zrobić? Jest to bardzo uciążliwe i resetowałam router, jednak to nic nie daje. To nie jest problem z tylko moim telefonem, ale też jak ktoś przyjeżdża z iphonem to też nie działa tylko u nas wifi. 

Edytowano przez chlebekmaslan
(edytowany)

A czy z innymi ruterami ten iPhone działa? Jeśli jesteś u kogoś i chcesz się połączyć z jego ruterem to też jest kłopot? Szkoda, że nie podałeś modelu tego telefonu. Ja mam iPhone XR i komputer mac oraz przyjeżdżają do mnie dzieci i wnuki i nie mamy najmniejszego problemu z połączeniem. Może telefon jest już stary i nieaktualizowane oprogramowanie? 

Edytowano przez Preskaler
Dnia 1.01.2025 o 14:23, chlebekmaslan napisał:

ale gdy chce się połączyć z iphonem to jest ikonka ładowania

Kablem coś chcesz łączyć, bo nie rozumiem co znaczy "to jest ikonka ładowania"??

Dnia 1.01.2025 o 14:23, chlebekmaslan napisał:

ale też jak ktoś przyjeżdża z iphonem to też nie działa tylko u nas wifi. 

Ten fragment, też jest dla mnie zupełnie niezrozumiały? 

12 godzin temu, Preskaler napisał:

A czy z innymi ruterami ten iPhone działa? Jeśli jesteś u kogoś i chcesz się połączyć z jego ruterem to też jest kłopot? Szkoda, że nie podałeś modelu tego telefonu. Ja mam iPhone XR i komputer mac oraz przyjeżdżają do mnie dzieci i wnuki i nie mamy najmniejszego problemu z połączeniem. Może telefon jest już stary i nieaktualizowane oprogramowanie? 

Modele iphonów mamy 13, 14 i 14 pro max i wszystkie są zaktualizowane i działają świetnie na każdym innym routerze np wifi z innego routera w garażu działa idealnie a w domu tylko na androidach (samsung i xiaomi działa idealnie i da się podłączyć) 

1 godzinę temu, KaDe napisał:

Kablem coś chcesz łączyć, bo nie rozumiem co znaczy "to jest ikonka ładowania"??

Ten fragment, też jest dla mnie zupełnie niezrozumiały? 

nie łączę nic kablem ale jak wchodzę w wifi to wyświetla się siec i gdy ja wybiorę to kręci się kółko ładowania ale nawet po długim czasie nie podłącza się do sieci a następnego dnia od razu łączy bez żadnego problemu. 
co do drugiego pytania to jak przyjedzie ktoś kto też ma iphone’a to u niego w domu normalnie działa i podłącza się na wifi a u nas nie chce podłączyć do wifi i jest taka sama sytuacja co na naszych telefonach. 

jedyny problem jest taki że na androidach działa wszystko idealnie a na produktach apple nie łączy z wifi, po czym następnego dnia wszystko wraca do normy i każdy sprzęt może się podłączyć bez problemu. taka sytuacja występuje już kolejny raz i nie jest to przypadek że tylko te telefony mają taki problem. 

Czy można to jakoś naprawić bo jest to trochę uciążliwe bo nie da się przewidzieć kiedy nagle przestanie działać?

Hmmm, naprawić raczej nie ale chyba trzeba przetestować serwer innej firmy lub inny model? Do jakiej sieci masz podłączony ten serwer? Był on kupowany wraz z... zakładanym internetem? Nie wiem jaki masz internet? światłowód, radiówka czy coś innego? Jakiego masz dostawcę internetu? Może u niego szukaj pomocy? 

(edytowany)

Spróbuj zmienić rodzaj szyfrowania na ruterze i ustawić kanał na sztywno, o ile tak nie jest. Tym pobieżnie sprawdzisz, które kanały są w miarę wolne (nie łącz się wtedy z hotspotem tym telefonem podczas sprawdzania). Czy hotspot w garażu ma inną nazwę niż ten w domu?

Edytowano przez orb777

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...