Skocz do zawartości

Wybór najlepszego rozwiązania w kontekście budowy kontrolera do sterowania robotem

Pomocna odpowiedź

Napisano

Jestem w trakcie budowania swojego pierwszego robota mobilnego i mam zagwozdkę jak ugryźć temat zdalnego sterowania ucząc się przy tym czegoś sensownego. O ile samego robota chcę ogarnąć na STM32 w C, nie wiem jakie podejście obrać w przypadku sterowania. Łączność oparta byłaby na wifi bądź bluetooth, a robot transmitowałby obraz z kamery - tu jest dla mnie sprawa jasna, gorzej ze sterowaniem.

Pierwszym pomysłem było napisanie programu z GUI na komputer w Pythonie, ale teraz widzę, że o ile do prototypowania może by to się spisało, docelowo nie chcę chodzić z laptopem za tym robotem, raczej lepiej żeby był to telefon, ew. kiedyś zrobię własny, uniwersalny kontroler z wyświetlaczem. Na forbot znalazłem jednak informacje o QT na C++ i o ile dobrze rozumiem, używanie go na różnych systemach operacyjnych nie powinno być problemem. I tu moje pytanie - co sądzicie o użyciu QT i C++ w takim projekcie, zarówno do sterowania na telefonie i ew. później dorobionym kontrolerze z dotykowym ekranem. Na ile łatwo byłoby dostosować program do innego urządzenia? Do jego użycia zachęca mnie wizja nauki C++ i mam wrażenie że to dość uniwersalna opcja która przyda mi się potem w innych sytuacjach wymagających programu z GUI, bez względu na urządzenie docelowe, ale jako że nie mam dużego obeznania może ktoś poleci coś lepszego i popularniejszego, szczególnie w embedded. Chcę skupić się na umiejętnościach które mogą przydać się w ewentualnej pracy przy systemach wbudowanych .

Wiem, że post wygląda trochę jak próba zdobycia potwierdzenia, ale nie lubię zabierać się za coś mając zbyt duże wątpliwości.

Jeśli chcesz aplikację która będzie działać zarówno na PC jak i Telefonie (z Androidem, zgnite jabłka blokują niektóre funkcjonalności) to można zmierzyć się z budową PWA - Progressive Web App. Przy czym komunikację należałoby tak przygotować aby w przyszłości mogło to działać z padem od xbox albo czymś w tym rodzaju.  

• Lubię! 1

Sparuj może z gamepadem ble, zasięg ok, sterowanie spoko. Niektóre gamepady (np. do gierek pod andka) mają też uchwyt pod ekran, wtedy możesz łatwo sterować i wyświetlać obraz z kamery na ekranie smartfona. Do gamepadów masz gotowe biblioteki, np. pod esp32 (gdybyś zmienił zdanie). Mam ipega pg-9156 i napisanie własnej biblioteki ble (w moim przypadku pod micropythona) do odbierania danych też trudne nie jest. U mnie np. wszystkie przyciski działają kiedy wybiorę tryb "direct play". Więcej problemów sprawia wymuszenie transmisji szyfrowanej, ale to trzeba lepiej rozkminić, bo nie zawsze działa.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...