Skocz do zawartości

Alternatywa dla Fusion360 do użytku komercyjnego

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Problem jest następujący:

Używam Fusion360 do hobbystycznych projektów już od jakiegoś czasu i do tej pory nie trafiłem na lepszy program do tego typu zastosowań. Ostatnio jednak zajmuję się sprzedażą ergonomicznych klawiatur i jest to już zastosowanie komercyjne, a więc nie mogę do tego używać licencji osobistej. Pełnoprawny Fusion kosztuje dosyć dużo, i nawet wersja dla startupów jest zbyt droga jak na mój gust, więc zwracam się do Was z tytułowym pytaniem: Jaki program, możliwie podobny do Fusion360 polecacie, który jest darmowy (lub prznajmniej tani) i w którym można robić komercyjne projekty? Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam!

(edytowany)

W pełni darmowy, również do zastosowań komercyjnych jest FreeCAD. Tylko on raczej nie jest podobny do Fusion 360 i trzeba się uczyć jego obsługi.

Edytowano przez Christophorus
Błąd w nazwie programu w drugim zdaniu poprawiłem.
  • Lubię! 1
9 godzin temu, Christophorus napisał:

do zastosowań komercyjnych jest FreeCAD. Tylko on raczej nie jest podobny do FreeCAD'a i trzeba się uczyć jego obsługi

CHyba myślałeś o podobieństwie do Fusion. Moim zdaniem, wszystkie programy do modelowania 3D posiadają podobne funkcje. Szkicowanie (rysowanie), wyciąganie z płaskich szkiców brył prostych, loft (wyciąganie złożone), przeciąganie po ścieżce, ścinanie krawędzi, dzielelenie i łaczenie brył itp, itd.

Trzeba zaznajomić się z interfejsem, nomenklaturą i strategią tworzenia projektów, które mogą być odmienne.

• Lubię! 1

Dziękuję za odpowiedzi.

10 godzin temu, Christophorus napisał:

W pełni darmowy, również do zastosowań komercyjnych jest FreeCAD. Tylko on raczej nie jest podobny do FreeCAD'a i trzeba się uczyć jego obsługi.

W sumie kiedyś próbowałem FreeCADa, ale pamiętam że system poruszania się po projekcie był dla mnie taki dziwny że go porzuciłem. Cóż, może teraz kiedy mam więcej doświadczenia z CADem jest dobry moment żeby dać mu jeszcze jedną szansę.

(edytowany)
2 godziny temu, Sylba napisał:

CHyba myślałeś o podobieństwie do Fusion.

Tak pomyliłem Fusion 360 z FreeCAD.

Moim zdaniem, wszystkie programy do modelowania 3D posiadają podobne funkcje.

Trzeba zaznajomić się z interfejsem, nomenklaturą i strategią tworzenia projektów, które mogą być odmienne.

Tak jest ze wszystkimi programami, na  przykład do projektowania płytek drukowanych, edytory tekstu, itd. Przeznaczone są do tego samego celu, a ich funkcjonalność i sposób obsługi najczęściej jest odmienny.

Edytowano przez Christophorus

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...