Skocz do zawartości

Zasilacz do wkrętarki Metabo.

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

To zależy od bms, pojemności ogniw i jak szybko chcesz je naładować. Szybsze ładowanie oznacza zazwyczaj więcej ciepła. U mnie tego typu ładowarki do elektronarzędzi mają max 1.5A. Sprawdź specyfikację swojego bms. Przypuszczam, że kupiłeś [ten typ], więc 2A pewnie pociągnie, ale nic nie wspominasz o ogniwach, jaką mają pojemność. Ja bym jednak pozostał przy prądzie ~(0.5 * pojemność ogniwa). Zakładam, że masz pakiet 3s1p, czyli 3 aku połączone szeregowo.

Dnia 4.02.2026 o 11:57, Tomek46 napisał:

ogniwa 18650 10Ah zgrzane w pakiet 3S, BMS 3S 20A

Ok, przegapiłem. Czyli masz ogniwa 3 x 3.4Ah? Jeżeli tak, to nie jest "10Ah" przy podłączeniu w szereg, tylko nadal 3.4Ah & 12.6V. Czy są to ogniwa "wysokoprądowe"? Czy możesz podać model?

Przy takiej pojemności 1.5A mogłoby być, 2A też, ale ogniwa zużywają/starzeją się i tracą mAh. Jeżeli nie trafisz na ładowarkę 1.5A pozostałbym jednak przy 1A. Producenci ogniw zamieszczają zazwyczaj specyfikację, w której wyszczególnione jest w jaki sposób tracą pojemność, po ilu cyklach ładowania-rozładowania.

Edytowano przez orb777

Mam takie ogniwa, które dostałem od kolegi w prezencie i po ich otrzymaniu zdecydowałem je wykorzystać do napędu wkrętarki.

Ogladajac filmy naYT zauważyłem, że prąd ładowania ustawiany jest w zakresie od 0,8 do 1,2 Ampera stąd wnioskuje, że tak jak piszesz wystarczy, moim zdaniem,dedykowana ładowarka 1-no Amperowa.

Czy używając wspomnianej ładowarki nadal konieczny jest BMS?image.thumb.jpg.79f5f40f46338309499415b6f850efbe.jpg

(edytowany)
51 minut temu, Tomek46 napisał:

Czy używając wspomnianej ładowarki nadal konieczny jest BMS?

Tak. Ładowarka zawsze może nawalić, a wtedy kończysz z bombą w pokoju/domu/warsztacie. 

A anegdotycznie: wiedziałeś, że większość czołgów i pojazdów wojskowych można odpalić minimalnie na 3 różne sposoby (bez opuszczania pojazdu)? Nawet jak dwa nawalą to zawsze jest jakaś alternatywa.

Jeżeli projektujesz cokolwiek co niesie zagrożenie dla zdrowia i życia ludzkiego (lub mienia wielkich rozmiarów) należy zastosować minimalnie dwa, a najlepiej 3+ zabezpieczenia.

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1
3 godziny temu, Tomek46 napisał:

Ogladajac filmy naYT zauważyłem, że prąd ładowania ustawiany jest w zakresie od 0,8 do 1,2 Ampera stąd wnioskuje, że tak jak piszesz wystarczy, moim zdaniem,dedykowana ładowarka 1-no Amperowa.

Wg datasheet standardowe ładowanie tych ogniw to 0.5C, powinno być ok, trochę dłużej, ale chłodniej. Niestety producent nie zamieścił wykresów "liczba cykli/pojemność". Wydajność prądowa 10A max (może starczy?). Przy 3s2p miałbyś większy prąd max i pojemność, ale też 2x dłuższe ładowanie. A może masz 3s2p?

LG_Electronics-INR18650-MH1-datasheet.pdf

Biorę się do montażu. Musze sobie sprawić dedykowana ładowarkę i BMS-a z balanserem. Póki co jeszcze raz dzięki za pomoc, ai tak chyba jeszcze skorzystam z Waszej wiedzy.

• 1 miesiąc później...

Dzień dobry, orb777, dziękuję za podpowiedź o gotowej ładowarce, i taką kupiłem w obudowie starej ładowarki wmontowałem gniazdo na wtyk, a w obudowie baterii umieściłem nowe ogniwa z BMS-em. Całość wygląda jak oryginał.pierwsze ładowanie i jest gut /2h45min/.image.thumb.jpg.622b4c05aa5b9e75064f1adc7a72950e.jpg

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...