Skocz do zawartości

Sterownik do wędzarni

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu sterownika do wędzarni na jakiejś Atmedze, w tym temacie jestem jeszcze zielony. Jego zadaniem ma być sterowanie temperaturą grzałki głównej, sterowaniem grzałką generatora dymu (zał/wył), sterowaniem wentylatorem. Dziękuję i pozdrawiam.

Witam. Są 2 grzałki jedna 500W od rozpalania ząbków i ona ma być on/off, druga ma 2000W i tutaj najlepiej sterowanie z pid. Wentylator ma jakieś 30W i tutaj też mogła by być regulacja obrotów. Zamysł jest taki ażeby były przynajmniej 2 programy z możliwością zmiany parametrów. 

Np.

Program 1

Osuszanie ( załącza wentylator+grzałka główna czas od 0 do powiedzmy 4 godziny i temp od 0 do 60 stopni)

Rozpalanie ( załącza wentylator+grzalka generatora czas od 0 do 10 minut+grzałka główna od 0 do 120 stopni czas zależny od czasu grzałki generatora)

Wędzenie (załącza wentylator+ grzałka główna temperatura od 0 do 120 stopni i czas od 0 do 12 godzin)

(edytowany)

Jak rozumiem wybór programu na być ręczny tak? W sensie nie ma się przełączać nic automatycznie tylko Ty będziesz ręcznie zmieniać program np po rozpaleniu przełączyła ręcznie na wędzenie tak?

Masz jakieś części w domu już? Czy wybór podzespołów jest dowolny? (W sensie czujniki sterowniki mikrokontroler etc)

Edytowano przez farmaceuta

Raczej żeby program zszedł automatycznie np wyzwalany przyciskiem start. Myślałem o Atmega, chcę kupić zestaw Arduino i się pobawić na początek bo nie ukrywam że w tym temacie jestem zielony.

Hmm...tak się zastanawiam czy regulacja "PWM" dla AC grzałek by nie wystarczyła...🤔 Oczywiście temperatura dowolna i sterownik wyszukuje najlepszy punkt "mocy"...jak wszystko w miarę szczelne to zadziała na pewno...można by zastosować takie popularne regulatory fazowe po kilkanaście złotych sztuka...jeśli się uprzesz na regulowany wentylator to potrzeba 3 sztuk (regulatorów)...

I już w tym momencie standardowe Arduino odpada bo trzeba trzech pinów wykrywających przerwanie od regulatorów, ((ardu ma 2 ino 😭)

Wybór padnie na esp32 (ta sama cena) 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...