Skocz do zawartości

Dziwne konfigi timerów stm32f411re - sterowanie diodami sk6805

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Próbuję "pobawić  się" tymi diodami podłaczajac je do mojego nucleo f411re ale chciałem przerobić lekje dot. podobnych diód inteligentych ale nie jestem w stanie:

problem polega na jakiś dziwnych częstotliwościach otrrzymywanych z wyjscia PWM - w ogóle nie majacych nic wspólmego z dostępnym,i wzorami na wartoscoi PSC i ARR. Np Licznik TIM4 - PSC=0 i ARR = 99 częśtotliwość sygnału PWM  = ok 111kHz. Aby otrzymać zbliżoną do tej z lekcji 777kHz musze  wpisac ARR = 15 (! o co chodzi ???) - wtedy mam i tak ok 694kHz. Zegar mam ustawiony na zewnętrzy kryształ 8MHz z STLinka czyli HSE -> PLL 4,x100/2 SYSCLK 100MHz -> /1 , HCLK 100MHz i zegary timerów też maja 100MHz. Co jest nie tak ? Na timerze TIM1 i TIM3 też mia lem podobne wartości. Jeszcze jedno - przebieg mam tylko kiedy ustawiam w zakładce DMA Mode = Circular, przy Mode nie mam przebiegu. No i nie mogę jak w przykładzie wybraż Byte i Half Word jednocześnie tylko odzielnie lub takie same wartości razem. Ktoś pomoże ? Wiem że lekcja była na inny procesor ale tu nie mo że być az takich różnic !?.

Kompletnie nie wiem o co chodzi ? Kupiłem tę płytke używaną, może jest uszkodzona a moze to wina CubeMX ? 

Znalazłem inne poradniki video i w każdym timery ustawia sie podobnie - ale tam po tych ustawieniach otrzymuje sie spodziewane wartości, ja tego nie moge powtórzyć u siebie  na stole. Jest jakiś prosty test na sprawdzenie czy procesor/płytka jest OK ?

forbot.png

Edytowano przez yabba235

OK, nie wiem o co chodzi ale teraz wyjście pwm działa prawidłowo. Chyba miałem bałagan w CubeIDE - w międzyczasie przeszedłem z wersji 1.19 na 2.0.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...