Skocz do zawartości

Nowy, dość ciekawy układ ESP32 - P4. Podobno przygotowany pod AI.

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Pojawił się nowy układ ESP32, wersja P4. To odmiana pod AI. Jest kilka razy droższy od "zwykłych" wersji ESP32, ale też oferuje sporo. Więcej poweru, więcej RAM i .....rozmiarami odpowiada Malinie, a nie małym układom ESP32, które znamy od lat.

Gdzieś czytałem, ze P4 jest pozbawiony WiFI, ale jak rzuciłem na oferty ALI, to u Chińczyka wszystkie mają WIFI.

Cena też jest kilka razy wyższa - PODSTAWOWY set P4z anteną zew. 110 zł, dodatkowo z kamerą 164 zł.

Tu jest dość ciekawa hybryda - połączenie dwóch układów ESP32, wersji P4 z C6 - nie wiem po co? Ale jakieś uzasadnieni musi być 😉 Płytka rozwojowa ESP32-P4 oparta na ESP32-P4 i ESP32-C6 WiFi 6 + BT5 BLE 32M PSRAM 16M Flash JC-ESP32P4-M3

Za 160 zł.

Znalazłem tani KIT (bez dodatów) za 8 dych.

-------

Ktoś korzystał już z niego?

Jakie widzicie zastosowania?

Rozmiarami jest to mało atrakcyjny moduł, bo to są już gabaryty maliny, prądożerność pewnie też spora (nie znam szczegółów) i cena spora, a RAM-u mało (na tle Maliny - inny sprzęt pod inne zastosowania oczywiście!).

Jestem ciekaw Waszych opinii!

Edytowano przez LeciZNamiPilot
1 minutę temu, LeciZNamiPilot napisał:

To odmiana pod AI.

To nie odmiana pod AI tylko pod zaawansowane HMI. Nawet Espressif tak go reklamował podczas projektowania.

Jest kilka razy droższy od "zwykłych" wersji ESP32

Układ kosztuje 6$, a ESP32-S3 3$... 2 razy to raczej nie kilka 😉 

Gdzieś czytałem, ze P4 jest pozbawiony WiFI, ale jak rzuciłem na oferty ALI, to u Chińczyka wszystkie mają WIFI.

ESP32-P4 nie ma ani BLE, ani WiFi. Większość ogarnia zewnętrzny procesor dedykowany do tego zadania (najczęściej ESP32-C6). To jednocześnie odpowiedź na pytanie "po co taka hybryda".

2 minuty temu, LeciZNamiPilot napisał:

Ktoś korzystał już z niego?

Tak, pali się lepiej niż MOSFETY sterujące silnikami przy użyciu regulatora PID (jak ktoś zapomni o diodzie zabezpieczającej).

3 minuty temu, LeciZNamiPilot napisał:

Jakie widzicie zastosowania?

Patrz wyżej - HMI i ogarnianie zaawansowanych ekranów przy sensownym FPS (np. M5Stack Tab5)

A układ jest już stary jak świat (już zdążyłem sfajczyć jedną sztukę) 😉 

• Lubię! 1
3 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

Układ kosztuje 6$, a ESP32-S3 3$... 2 razy to raczej nie kilka

Reklamowali w artykułach jako sprzęt pod AI, ale rzeczywiście chyba na wyrost. Same gołe moduły znalazłem po ok. 50 zł więc jest kilka razy droższy, no chyba, ze gdzieś P4 są jeszcze taniej.

Nie wiedziałem, że to staroć 🙂 Pierwszy raz to widzę, a trochę się interesuje linią ESP32.

Jeszcze dodam, że zaskoczył mnie tu Ethernet. LAN w KIT-ach ESP32 sprawia, że to raczej zabawka do mniej mobilnych urządzeń.

Dzięki za wpis! (wyjątkowo szybko się pojawił, nie spodziewałem się odpowiedzi w kilka minut).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...