Skocz do zawartości

Podłączenie gotowego sterownika silników (mostek H)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Prośba o doradzenie mi ponieważ chciał bym żeby połączyć w/w mostek podwójny H z odbiornikiem RC jak mniemam bezpośrednio się nie da 

to może przez arduino   dlatego prośba o jakiś schemat. IMG_20251126_203150.thumb.jpg.63a4d75c18f31824dad7319cd8e64341.jpg

podwójny mostek H  DC Motor Driver 100A made in China ,tyle o nim wiem.     Strzałka pokazuje jedyne piny sterowania jedyne piny 

AG   B2  B1   PB   PW                                                     

o      o     o     o      o

o     o      o     o     o

G     A2    A1   PA   5V

IMG_20260208_095807_034~2.jpg

(edytowany)

Jeśli to jest taki mostek:

https://pl.aliexpress.com/item/1005003370023227.html

to w opisie jest napisane czerwoną czcionką:

Cytat

this product can not connect RC Receiver( remote control)!  The PWM signal requirement of our driver is that the frequency is above 10K, and the duty cycle is 0-98% (the PWM frequency of the general aeromodelling controller is below 1K)

PWM stosowane w aparaturze modelarskiej do sterowania serwomechanizmami czy właśnie silnikami (przez ESC) jest dość specyficzne. Ważny jest czas trwania impulsu, który zazwyczaj wynosi od 1000μs do 2000μs (czasami szerzej). Dla serw analogowych używana jest częstotliwość 50Hz, wtedy wypełnienie PWM będzie między 5 a 10%. Serwa cyfrowe można sterować sygnałem 330 Hz, daje to wypełnienie od 33% do 66%. Nie używa się wypełnienia 0% ani 100%. 

Dlatego chcąc użyć tego modułu mostka z odbiornikiem RC należałoby mierzyć czasy impulsów z wybranego kanału odbiornika i na tej podstawie podawać do modułu mostka sygnał PWM o częstotliwości, jak piszą max. 60kHz i odpowiednio przeliczonym wypełnieniu, np:

wejście    wyjście

1000μs    0%

1500μs    50%

2000μs    98%

Edytowano przez DrBunsen

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...