Skocz do zawartości

Naprawa wkrętarki sieciowej EUROTEK ED229 - Problem z obracaniem wirnika

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam !!!

Mam wkrętarkę sieciową EUROTEK ED229 która ma problem z obracaniem wirnika. Oto film:https://e.pcloud.link/publink/show?code=XZJMfcZXjHc1c7tdujUM2phkJNVxQUx3047 

Oto dokładne zdjęcia wirnika silnika:

1.thumb.jpg.d995de8fb8637771334b6bbe3fd07db5.jpg9.thumb.jpg.550a7d8225542f3234b574b90d542664.jpg

Oto zdjecia komutatora pod mikrskopem

2026_0617_205522_002.thumb.JPG.f6c6b1f29dc2d04b6121eefc78f45267.JPG

Mam nastepujące pytanie

1.Czym może być spowodowane takie zachowanie wirnika jak na powyższym filmie ???

2.Jakie mogę testy wykonać i jakimi przyrządami aby być pewny na 100% czy dany wirnik jest sprawny czy nie ???

Pozdrawiam Piotr Ko

Edytowano przez Bane24
(edytowany)

Stojan sprawdzisz omomierzem (rezystancja powinna być zbliżona dla obu połówek), a wirniki testuje się "brzęczykiem". Można zbadać rezystancję pomiędzy lamelkami komutatora, ale wynik może być przekłamany. Widać, że lamelki zostały przeszlifowane, ale pytanie czy równo i bez bicia? Sprawdziłbym też włącznik z regulatorem i kondensator przeciwzakłóceniowy jeżeli jest, przeważnie taka żółta kostka. Na filmie widać, że łożysko ma luz, więc test nie musi być wiarygodny, masz przesunięcie szczotek na lamelkach. Ostatecznie złożyłbym obudowę i włączył na chwilę bez regulatora albo odłączył silnik i zamiast niego dał żarówkę żarnikową, sprawdził jakie napięcie daje na wyjściu. Po zachowaniu żarówki będzie widać co dzieje się we włączniku/regulatorze. "Naprawiłem" ostatnio "odkurzacz-trup", powód banalny - okopcony styk we włączniku, rezystancja kosmiczna. W takich przypadkach sprawdzam też przewód, podłączając inny, ponieważ druty w środku oryginalnego mogą wisieć na włosku, co powoduje ogólny spadek napięcia pod obciążeniem. Cóż, eurote(c/k), to dosyć podły chińczyk, niska półka, jednorazówka ogólnie, więc nawet bym się nie zdziwił, gdyby w kablu od zasilania było kruche aluminium.

No i nie zapominaj, że w tym przypadku masz napięcie, które ubija już człowieka. Dosyć lekko podchodzisz do tematu wkładając tam gołe palce.

Przez przypadek, wpisując model wkrętarki, żeby sprawdzić co to jest, trafiłem na twój wątek na innym forum. Widoczne "ubytki" w rdzeniu wirnika to zabieg celowy, tj. jego wyważenie w celu redukcji wibracji.

Edytowano przez orb777

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...