Skocz do zawartości

Platforma Mobilna na kołach 12 cm

Laik

Pomocna odpowiedź

Jak czołg? Chodzi ci o sposób skręcania czy gąsienice? Po tym że "masz koła" myślę że chodzi o sposób skręcania. "masz koła" dlatego napisałem w cudzysłowiu ponieważ koła to mała część wielkiego planu 😃 A teraz co polecam otóż kilka spraw:

1 - Musisz kupić silniki polecam HL149 / 12V 21:1

2 - Radzę jednak zmienić koła na jakieś mniejsze chyba że chcesz zrobić naprawdę duży projekt

3 - Polecam ci robota modułowego budowanego piętrowo (np. na jednym piętrze masz procek na drugim czujniki a na 3 wyświetlacz. Jak coś nie jasne to pisz tu lub na PW)

4 - Co do wymiarów trudno podać tak na oko ale możemy założyć że musi się zmieścić pomiędzy 10-25cm dla krawędzi

5 - Przynajmniej nie będziesz miał problemów z obudową bo widzę że prowadzisz wycinke 😃

Jeśli chcesz jakiś prosty schemat lub wykaz preferowanych części to pisz, ale najpierw podaj budżet.

Pozdrawiam Small-Man

Silniki mam podobne tylko na 6V, mam już koła 12cm, mam procesor AtMega8 i inne drobiazgi. Chodzi mi tylko o obudowę aby była jak najbardziej ekonomiczna. Właśnie przeglądam stronę Mobot, Czy platforma o takich wymiarach się sprawdza?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

owiele lepszy wydajniejszy cena/mozliwosci jest stm32f1xx najtańsza wersja kosztuje 6-7 pln na kamami taktowana 24MHz ewentualny problem to montaz procka smd. Platforma do nauki z kołami 12cm hmmm troche duze silniki by musiały by byc mocne odpowiednio a co za tym idzie mostek raczej minimum L298 wiec chyba lepiej troche mniejsze te kułeczka dac i mniejsze silniki np. przerobione serwa w sumie tez co do całej mechaniki trzeba wziasci pod uwage wage całego robota i jego wielkosci oraz przeznaczenie pozniej dobierac elemety

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.