DRK_TG Napisano Sierpień 31, 2011 Udostępnij Napisano Sierpień 31, 2011 Witam. Tak jak w temacie - uklad oparty jest o cortexa-m3. W dokumentacji doczytalem sie ze maksymalne natezenie jakie moze przyjac pin to 4mA (wyprowadzcie mnie z bledu jezeli sie myle 😉 W kursie na stronie znalazlem taki oto schemacik: Wartosc rezystora to 22k co daje nam 0,15 mA. Rozumiem ze nic nie stoi na przeszkodzie by uzyc mniejszych rezystorow np 10k czy 4,7 k. Jaka ogolna zasada nalezy sie kierowac przy doborze ich wartosci? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Barto Sierpień 31, 2011 Udostępnij Sierpień 31, 2011 Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z ogólności swojego zapytania 🙂. Jeżeli omawiany jest dokładnie układ, który pokazałeś, to wartość rezystancji ogólnie wpływa na wartość natężenia prądu owszem. W praktyce graniczny jest dla ciebie prąd maksymalny portu oraz stała czasowa obwodu RC. Im większa rezystancja tym dłużej będzie ci się ładował ten kondensator->napięcie na nim będzie wolniej narastało. Poza tym w zaproponowanym układzie kondensator powoduje, że nie będziesz miał problemu z przedostawaniem się drgań styków na pin portu Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
DRK_TG Sierpień 31, 2011 Autor tematu Udostępnij Sierpień 31, 2011 W praktyce graniczny jest dla ciebie prąd maksymalny portu... O to mi konretnie chodzi. Czyli mam dac rezystor taki zeby nie przekroczyc 4mA czy jest jakas wartosc optymalna ktorej mam sie trzymac? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Barto Wrzesień 1, 2011 Udostępnij Wrzesień 1, 2011 Jeżeli potrzebujesz dać jak najmniejszą wartość to owszem właśnie tym prądem się kierujesz. Aczkolwiek zawsze lepiej zostawiać trochę zapasu więc wybierasz z szeregu wartości rezystancji tą najbliższą ale dającą mniejszy prąd. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »