Skocz do zawartości

Żyroskop i barometr na i2c

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam serdecznie.

Pytanie mam następujące jeżeli chciałbym podłączyć

barometr

oraz

żyroskop/akceleromtr

na jednej szynie i2c do uC STM discovery to czy wystarczy mi przestrzeni adresowej (dokładniej gdzie w datasheet'ach szukać informacji) żeby zrobić to na jednej magistrali czy lepiej będzie barometr podłączyć do jednego wyjścia i2c a żyroskop i akcelerometr do drugiego wyjścia i sterować przez chipselect które urządzenie ma nadawać(gyro czy akceleromtr) . Lepszą opcją wydaję się zrobić wszystko na jednej szynie i wybierać przez adresy tylko nie wiem gdzie w dokumentacji szukać.

uC

Będę podłączał jeszcze inne czujniki część pod GPIO i TIM. Oraz pytanie co do komunikacji z komputerem czy użyć konwertera na rs485 czy może bluetooth ?

Pozdrawiam

Przeważnie układy I2C mają wybór adresu na jakimś pinie - więc minimum możesz wybrać 2 różne adresy. Dodatkowo najczęściej układy mają różne adresy - patrz dokumentacja - więc nie ma problemu z podłączeniem różnych układów pod jedną magistralę.

Jak potrzebujesz to mam podobne elementy jako moduły na płytkach - m.in. BMP085 (barometr) oraz akcelerometry BMA180, ADXL345 lub żyroskopy ITG-3200 lub L3G4200D (te ostatnie jeszcze nie są w sklepie, ale już mam w sprzedaży). Na początku roku będę miał także moduł zawierający wszystko (barometr, czujnik pola magnetycznego, akcelerometr, żyroskop).

W dokumentacji podanego żyroskopu/akcelerometru na stronie 24/53 masz tabele 16 i 17 z wszystkimi adresami zapisu/odczytu przy danej konfiguracji "globalnego" adresu układu (SA0).

Dla akcelerometru są to adresy 0x30-0x33, żyroskopu 0xF0-0xF3.

Co do jednej sprzętowej szyny I2C dla paru układów nie powinno być żadnego problemu. Właśnie po to są różne adresy, aby ograniczyć ilość połączeń pomiędzy układami i móc rozróżnić układy. Co najwyżej w przypadku problemów z komunikacją możesz dobrać odpowiednio rezystory podciągające, żeby zapewnić odpowiedni kształt przebiegów.

• Lubię! 1

To teraz pomijając czujniki, które posiadają interfejs i2c, jak podłączyć np. taki czujnik koloru

Domyślam się że będą to wyjścia TIM timera jak podejść do sterowania diodami ?

Podpowiedziano mi, że muszę sobie wypisać co oferują mi konkretne wyjścia uC a co wysyła i odbiera czujnik .

Masz w czujniku przecież tabelkę na stronie 2 gdzie pisze co jest wejściami (wszystko poza zasilaniem i out), że wejścia S0/S1 wybierają skalę, wejścia S2/S3 typ diody no i wyjście OUT daje odpowiednią częstotliwość, którą musisz zmierzyć (najlepiej wykorzystując licznik).

W czym problem?

PS. Zdaje się, że mierzysz bardzo wysoko przy bardzo słabej wiedzy. Polecam zrobić najpierw kilka prostszych układów (np. sam czujnik koloru z uc), a dopiero potem mierzyć w skomplikowane i duże systemy, bo inaczej nic nie będzie działało i się zniechęcisz...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...