Skocz do zawartości

Kurs programowania uC AVR w C, odcinek dodatkowy.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Po publikacji pierwszej części kursu programowania mikroprocesorów AVR w AVR-GCC zauważyliśmy, że pojawia się dużo problemów przy przesyłaniu programu do procesora. Dlatego postanowiliśmy napisać dodatkowy krótki tekst, który ma rozwiązać Wasze niejasności i problemy z programowaniem.

Czytaj dalej...

Nie wiem, nie używałem nigdy stk, a zasilasz go?

Niech wypowie się też ktoś, kto używa taki programator.

Zdaje mi sie ze nie potrzebuje zasilania bo podejrzewam ze jest zasilany z portu. Po podlaczeniu swieci sie dioda zielona.

P.s

Moze ktos zrobić płytke z wszystkim potrzebnym do procka. Chce zrobić gotowy wsad w ktory wkladasz procka i jedynie musisz uwazac czy dobra strona jest wlozony. Połączony bedzie taśmą od programatora (idc 10 pin)

Zdaje mi sie ze nie potrzebuje zasilania bo podejrzewam ze jest zasilany z portu. Po podlaczeniu swieci sie dioda zielona.

Programatory zgodne z stk200 które widziałem były wszystkie zasilane z przyłączanego układu, a nie z portu komputera; żeby się upewnić najlepiej sprawdzić w instrukcji obsługi. Świecenie diody o niczym nie świadczy.

normalnie stk200 nie pojawia się na tej liście

Intrukcji nie dostalem zadnej w paczce.

Abxyz zrobisz projekt tego wsada do atmegi8 potem dolączcie to do kursu dzieki temu unikniemy złego podłączenia (mowie o poczatkujacych).

P.s a jak sprawdzic port lpt stk200/300 ?

Ciekawe jak się dioda może świecić? Pewnie zasilasz programator, a nawet o tym nie wiesz.

O ile dobrze pamiętam, to zasilanie z LPT jest niemożliwe, ten port niema wyprowadzonych szyn zasilania, zasilać można z portu COM, ale nie LPT.

Ciekawe jak się dioda może świecić? Pewnie zasilasz programator, a nawet o tym nie wiesz.

O ile dobrze pamiętam, to zasilanie z LPT jest niemożliwe, ten port niema wyprowadzonych szyn zasilania, zasilać można z portu COM, ale nie LPT.

To jak podłaczam do komputera to świeci się zielona dioda O.o nawet nie podlaczam ukladu do programatora taśmą idc

:/ Jeżeli do programowania scalaka potrzebne jest 4-5v to nie moge zasilac z programatora sprawdzilem napiecie wychodzace z vcc - gnd i jest okolo 0.76 v

P.s

Przy odwroceniu biegunow zasilania procka po wlaczeniu bascom avr pojawil sie napis "STK200 or STK300 programmerr not found. Try again?"

No chyba logiczne, że musisz podłączyć układ tak:

bateria/zasilacz --> układ --> programator --> PC

Podłącz zasilanie, wtedy przetestuj i dopiero napisz, bo się robi niepotrzebne zamieszanie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...