Skocz do zawartości

mega pojazd !

Pomocna odpowiedź

Jak bez kamery to spokojnie wystarczą moduły CC1000PP osiągniesz zasięg ponad 1km.(częstotliwości 433 MHz lub 868 MHz, cena 45zł za moduł nadawanie i odbieranie)

A jak kamera to kup kamerke bezprzewodową jakąś lepszą (może z 200m osiągniesz)

Pozdr

no to dobrze ale co z oprogramowaniem tego ??

z tego co wiem to mogą być to uC AVR czyli attiny2313 , ale czy to wystarczy ?

no i w czym program czy BASCOM sie nada ?

no i czy pomożecie z programem ??

no i na jaką częstotliwość wybrać 433MHz czy 868MHz ?

mi sie wydaje że lepiej 868MHz bo słyszałem że na 433 jest bardzo dużo śmieci (zakłuceń)

a co do kamer to widziałem na allegro takie kamery IP o zasięgo ok 400m w otwartej przestrzeni ( cena ok 400zł :/ )

//daniel93

Ehhh, od kompa się zaczęło, na ATtiny2313 i BASCOMie się skończyło 😤

Niestety C nie umiem w takim stopniu, aby obsłuzyć CC1000PP. Napewno znajdziesz coś gotowego do tego *🙂*

sisiu17 widzę że jesteś pełen zapału i chęci , ale to nie wystarczy aby zbudować robota

podstawa w każdej dziedzinie to wiedza i praktyka

z tego co piszesz jest to Twoja pierwsza konstrukcja , odradzam na początek budowę tego co zaplanowałeś

zrób sobie coś prostego bez żadnych bajerów , poznasz zasady konstrukcji , programowania itp , raczej nikt nie zaczyna od budowy " mega pojazdu " do wszystkiego trzeba powoli dojść , pośpiech jest złym doradcą

no masz racje to moja pierwsza taka konstrukcja ale z elektroniką już miałem doczynienia nie raz (zegarki, oświetlenie, proste alarmy)

a co do programowania to sam już nie wiem akurat ucze sie bardzo intensywnie Bascoma i nie wiem czy opłaca sie uczyć od podstaw Assemblera

no a po co sie trudzić jak są gotowe programy 😉

no a po co sie trudzić jak są gotowe programy

nie do końca jest tak pięknie , po pierwsze nawet mając gotowca trzeba umieć go wgrać do mikrokontrolera , nie każdy gotowiec spełnia wszystkie zadania jakie się zaplanuje tak więc wiedza w temacie programowania jest niezbędna

życzę Ci powodzenia , myślę że sam dojdziesz do tego że bez gruntownej wiedzy i doświadczenia nic nie da się zrobić , budowa samodzielnie robota to nie składnie kitu według instrukcji

• 1 miesiąc później...

Witam!

Trochę odświeżę temat! I jak tam idzie Ci budowa tego robota? Czy mógłbyś wstawić zdjęcia?

Ja mam również pewien pomysł. Jeżeli jeszcze nie zacząłeś to obejrzyj ten link: http://www.terk.ri.cmu.edu/recipes/qwerkbot-overview.php Jest to kompletny opis robota, z kamerką oparty na płycie głównej Qwerk (niestety strasznie drogiej). Ja chciałbym złożyć podobnego robota opartego na układzie: ATNGW100 http://www.atmel.com/dyn/products/tools_card.asp?family_id=682&family_name=AVR32+32%2Dbit+MCU%2FDSP&tool_id=4102 (również pod kontrola linuxa). Resztę podzespołów zostawiłbym taką jak w oryginale.

Po przeczytaniu linku o budowie tego robota mam pewność, że WIFI wystarczy do przesyłania obrazu. Mam jednak pytanie do bardziej zaawansowanych konstruktorów: Czy korzystając z ATNGW100 będę mógł zastosować oprogramowanie napisane pod Qwerk (i czy budowa robota będzie identyczna, poza zmienioną częścią?)?.

Pozdrawiam!

maciejc4

Zależy mi na zastosowaniu ATnGW100 zamiast Qwerk (z powodu ceny) jednak boję się problemów z programowaniem. Cena ATNGW100 wynosi: ~250zł natomiast Qwerk 1700zł. Reszta komponentów to koszt rzędu 200zł, więc za 450 można by mieć naprawdę fajny sprzęt. Dodać tylko jakiś manipulator\wysięgnik z odpowiednimi czujnikami i mamy robot mini-inspektor 😃.

Ja juz robilem tego robota tzn wszystko tak jak wczesniej ,1 problem to to ze zastosowalem silniki od wycieraczek samochodowych jezdza zadowalająca lecz nieraz jeden silnik krzeci sie szybciej i robot zbacza 2 to to ze silnik od wycieraczek jest w obudowie metalowej i to jest masa silnika przez co dwa silniki nie moga rownoczesnie byc wlaczone chyba ze dwa oddzielne akumulatory :/ ja akurat mialem dwa aku ,siadalem na robota i jechalem ja waze 45 kg +10 kg aku + 4 kg robota =~60kg i to silniczki ciagnely 🙂 3 problem robot by byl duzy poniewaz ups zajmuje duzo miejsca silniki zajmowaju 3 czwarte robota + plyta glowna caly dolny poziom zajety musialbym zrobic jeszcze jedno pietro dla aku i ups'a:/ 4 problem duzy koszt wifi :/ ja wiekszosc zeczy mialem za darmo (silniki po znajomozci aku tez ) ups kiedys na allego za 40 zl bez aku! teraz takich tanich nie widze.

A ja teraz jestem w trakcie robienia manipulatora z silnikow od wycieraczek 😋

A jakie podzespoły - płyta główna\mikroprocesor zastosowałeś? Czy mógłbyś wstawić zdjęcie/opisać konstrukcje i podać jej koszt? I czy znasz może odpowiedzi na zadane przeze mnie pytanie?

Pozdrawiam!

maciejc4

zastosowalbym plyte glowna z kompa ,nie moge dac juz zdjecia poniewaz rozmontowalem juz robota,nieanam odpowiedzi na twoje pytanie lecz to co dales w linku wyglada kusząco 🙂

OK! Dzięki za odpowiedz. A czy w robocie, który Ty zbudowałeś była kamerka? Jeżeli tak, to jak rozwiązałeś problem transmisji obrazu? Jak skończysz robić manipulator to wklej zdjęcia 🙂.

Mi też ta płytka bardzo się podoba, tym bardziej, że nie różni się dużo od Qwerk. Boję się tylko, ze nie uda się z nią wykonać tego robota, bo w przeciwnym wypadku jest to bardzo proste.

Pozdrawiam!

maciejc4

Nie dokończyłem tego robota z powodu podwozia i miejsca zajetego przez elementy ,tak byla by tam kamerka internetowa ,mial tam byc zainstalowany program do pulpitu zdalnego Remote Administrator(Polecam) przez ktory mogl bym miec to samo jak na robocie(zresztą wiemy jak dziala pulpit zdalny) transmisja przez wifi antena dookulna ew. kierynkowa ale trzeba by sie uporac z ciaglym namierzaniem anteny na antene co mija sie z celem.Tą twoja plytke trudno by bylo oprogramować lecz nie czytalem opisu .

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...