Skocz do zawartości

Co tu jest nie tak (light follower) :)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Złożyłem układzik wg tego schematu:

http://www.gorzow.mm.pl/~mati1988k/light%20followertop.pdf

druk:

http://www.gorzow.mm.pl/~mati1988k/light_follower_druk.pdf

Stworzonego wg tego:

No i tutaj pierwsze pytanie. Czy te tranzystory są dobrze podpisane na tym schemacie czy na tym który jest w tym temacie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic815810-0.html ?

Mój robocik wygląda tak:

Kolejne pytanie czy tranzystory są dobrze wlutowane?

Co pomierzyłem:

Na diodach nie ma żadnego napięcie.

Jak mierzyłem napięcie w miejscu gdzie powinien być silnik ale jak jeszcze go nie było to napięcie wynosiło 116mV.

na fotorezystorze jest 0.5V i zmienia się w zależności od oświetlenia.

Źle wlutowałeś tranzystor BC 547 - emiter - to pierwsza z prawej nóżka, oznaczona na schemache strzałką (jeżeli patrzysz na tranzystor, tak że widzisz napisy).

Wg schematu baza z BC 557 jest podpięta przez rezystor R3 do kolektora BC 547, a wg zdjęcia płytki jest podpięta do emitera BC 547. Sprawdź przy odwrotnie wlutowanym tranzystorze BC 547.

A przy okazji polecam note katalogową:

BC 547

• Pomogłeś! 1

Dzięki za odpowiedź. Zaraz przelutuje 🙂

A czy ten układzik wytrzyma zasilanie 9v ? Czy musiałbym zmienić rezystory ?

Wydaje mi się że te na diodzie tzreba by zmienić ale jak z resztą ?

No i zlutowałem i dalej nie działa. Nie ma w ogóle napięcia na diodach ani na wyjściu na silniki. Po zwarciu 2 nóżek któregokolwiek z tranzystorów dopiero płynie prąd i silniki zaczynają się kręcić.

A dokładniej po zwarciu kolektora i emitera któregokolwiek z 4 tranzystorów. Wniosek nasuwa mi się taki że nie ma prądu na bazie ale czy mam racje? I jeśli tak to dlaczego 🙂

Chyba sam pogubiłem się, chcąc Ci pomóc. Zrób jak na poniższym zdjęciu, czyli pozostaw wlutowane BC547 tak ja miałeś pierwotnie, natomiast wlutuj odwrotnie BC557.

IMG_492466ab7b6996077.jpg

Dalej nie działa 🙁 A na dodatek od lutowania piny mi już odpadają 😃

No nic trzeba będzie trawić od nowa i jeszcze raz próbować kiedyś.

Prosiłbym żeby ktoś mi powiedział czy dobrze myślę jak to powinno działać 🙂

A więc:

1.Zasilamy układzik prąd płynie sobie rezystor R2 i fotorezystor.

2. Z fotorezystora rozpływa się na gałąź potencjometru i bazę tranzystora BC547C. Im rezystancja potencjometru większa tym prąd bazy większy.

3. Prąd wymuszony przez tranzystor Q2 płynie przez nóżki kolektora i emitera tego tranzystora. A więc przepływa przez emiter i bazę tranzystora BC557C (Q1), co wymusza przepływ prądu pomiędzy nóżkami emiter kolektor tego tranzystora.

4. Z kolektora prąd płynie na diodę LED i silnik.

Im rezystancja na fotorezystorze mniejsza tym silnik kręci się szybciej?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...