Skocz do zawartości

Arduino+kamera+wifi

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
chcę podpiąć do mojego czołgu kamerę tak aby był przekazywany obraz przez wi-fi na komputer.

Znalazłem fajną kamerę vga ov7670 , którą podobno można podpiąć pod Arduino oraz dodatkowo moduł wi-fi ITEAD WIFI SHIELD. Nie wiem tylko jak to wszystko podpiąć.

Znalazłem jeszcze inne rozwiązania do komunikacji wifi a mianowicie ARDUINO XBEE SHIELD wraz z wifly Xbee SMA.

Proszę o odpowiedź czy wymienione możliwości przesyłania syganłu są możliwe i czy są w miarę dostępne biblioteki pod Arduino do tego.

Jeśli macie propozycję innego zestawu do komunikacji to jestem otwarty na wszelkie pomysły 🙂

czyli kamerę bezpośrednio podpiąć do raspberry pi i jakiś nadajnik wi-fi tez ? Zależy mi na arduino bo mam tam napisane programy do wyświetlacza i napędów. Jeszcze się nie bawiłem w raspberry pi, jakim językiem się to programuje ?

Są kamery do raspberry, ale sensowne oprogramowanie wszystkiego to już będzie trochę trudniejsze.

O ile nie masz jakiegoś zboczenia na punkcie oprogramowania tego samemu to skorzystaj z gotowej kamery.

Raspberry można programować w różnych językach...

Szczerze powiedziawszy to siedzę już tydzień nad tym i cały czas szukam odpowiedniego rozwiązania, już zastanawiałem się też nad przesyłaniem wizji za pomocą RC bo też taka jest możliwość. Co do samego wi-fi to jest jakaś różnica czy wepnę tam stricte modem do raspberry czy mogę dowolny do każdego komputera ? chciałem zastosować modem z anteną dla zwiększenia zasięga, ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie.

• 2 lat(a) później...

Dzień dobry

Odkopałem temat żeby się zapytać co by hipotetycznie wystarczyło żeby wysyłać strumień obrazów do serwera z kamery ov7670? Czy dobrze rozumiem, że atmega328 ma za mało ramu aby złapać jedną klatkę i czy to: http://www.ebay.com/itm/1pcs-AL422B-AL422B-PBF-AL422-FIFO-Field-Memory-IC-AVERLOGIC-SOP-28-/251933576428?hash=item3aa8694cec:g:ewwAAOSwPgxVOzpQ rozwiązało by ten problem? I czy byłaby możliwość jakiejś minimalnej kompresji? Czy może coś jeszcze trzeba by dokupić?

Hipotetycznie, bez sprecyzowania jak ten przesył do serwera ma się odbywać, to w zasadzie wystarczy ci odpowiedni układ luster...

A tak bardziej poważnie, to przecież nie musisz trzymać tego strumienia bajtów w pamięci -- możesz wysyłać od razu to, co dostajesz. Zależy oczywiście jeszcze od tego jak chcesz to wysyłać, bo możesz nie zdążyć wysyłać tak szybko jak dostajesz i wtedy rzeczywiście trzeba buforować.

Nie jestem pewien co byś chciał z tą kostką pamięci robić? Może sprecyzuj zarówno "problem" jak i "rozwiązanie" które masz na myśli, to wtedy możemy spróbować ocenić czy to ma sens.

O kompresji na Arduino (UNO i innych AVR) zapomnij. Generalnie, to z kamerami radziłbym się raczej przesiąść na coś innego, niż Arduino -- szczególnie, jeśli do tego dochodzi jeszcze sieć. Oba zastosowania wymagają znacznie większych mocy obliczeniowych, niż Arduino ma i w Arduino są realizowane przez dokładanie do niego drogich modułów, które same są dużo potężniejsze niż biedne Arduino.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...