Skocz do zawartości

Pytanie o możliwości mikrokontrolera

kogar

Pomocna odpowiedź

Witam serdecznie, chciałbym zmontować taki układ , który by generował mniej więcej taki przebieg jak na obrazku,

Głównie to chodzi mi o to czy na przykład na AT90S2313 ( ewentualnie na Atmega8 )

bedę mógł zrealizować taki układ:

input to napięcie z fotodiody (ewentualnie jeśli będzie potrzeba to wzmocnione LM324 ) i eraz tak : chwilowa (0,5 s) Zmiana napięcia na fotodiodzie powiedzmy o 50 mV spowoduje wygenerowanie sygnału jak na rysunku czyli aby mikrokontroler dal 3 przebiegi wyjsciowe i tyle. czyli na przykład 3 mignięcia diodą.

pozdrawiam

Mariusz

Oczywiście, to bardzo prosty układ i nie powinno być z tym problemów. Kwestia napisania odpowiedniego oprogramowania. Ja bym zrobił to na jakimś 8 nóżkowym AVRku, albo na pic10f (6 nóżek).

Układ detekcji można zrobić na komparatorze wewnętrznym mikrokontrolera, z zewnętrznym filtrem górnoprzepustowym, który jednocześnie wytnie składową stałą (zwykły kondensator odpowiednio dobrany). Ewentualnie można to zrobić na przetworniku ADC, wtedy będzie można dobrać dokładniej parametry wyzwalające. Wygenerowanie 3 impulsów to w sumie żadna filozofia.

Pomimo względnej prostoty układu można go książkowo zchrzanić. Trzeba to wszystko dobrze przemyśleć. Np. Co w przypadku kiedy układ nie skończy generować poprzednich impulsów, a dostanie kolejne wyzwolenie. Jaki czas reakcji musi zostać zachowany i co za tym idzie jak dobrać progi czasowe wyzwalania. Jak z jakością zasilania i co w przypadku kiedy zawiedzie, itp.

witam , dziekuję za konkretną odpowiedź,

przedstawię jeszcze więcej szczegółów:

wejść (fotodiód) byłoby kilka więc dobrze by było zrobić układ na ATmega8 bo jest tani ma 22I/O zalozmy 10 wejść , 10 wyjść . natomiast świecenie diody chciałbym żeby efekt końcowy świecenia diody ( 10 diód połączonych do jednego wyjścia - oczywiście sygnał odpowiednio wzmocniony ) wyglądało tak :

ja bym to mniej więcej widział tak: [ przykład wartości czysto teoretyczne wyssane z palca;P ]

sprawdzaj co 0,2 sek napiecie, jezeli wartośc nie odbiega od 2 % to nie rób nic,
natomiast jeśli wartość napięcia IN zmieniła się wiecej niż o 3 %(w stosunku do 0,2 sek) to wyślij na wyjście sygnał 1 o czasie trwania 1 sek [nastąpi naładowanie się kondensatora i zaświecenie się diód] po upływie 1 sekundy wyłącz wyjście [ diody "powoli" wygasną ] na 1 sekundę

następnie po upływie 800 ms załącz wyjście na 1 s [ proces będzie wyglądać tak samo, ale diody słabiej rozbłysną ] i za trzecim razem powiedzmy załącz wyjście na 500 ms i wyłącz.

oczywiście wartość kondensatora do diód trzeba odpowiednio dobrać aby uzyskać ten efekt ładowania i rozładowywania

bo żebym wiedział jak ze zwykłych bramek / przerzutników zrobić układ który sprawi ze krótki impuls powiedzmy 500 ms wygeneruje mi 3 impulsy o łącznym czasie trwania 5 sekund to bym sie ?P nie zajmował 😋

czyli nawet napięcie z fotodiody mogę bezpośrednio dać na ATmega8 i on ma tam przetwornik AD i na samej atmedze bym to wykonał ?

ale chcę się dowiedzieć czegoś nowego , zmontować taki oto ciekawy układ 😉

Zależy od zakresu napięć wyjściowych z tych fotodiod. Przetwornik może pracować w zakresie 0-Vref z dokładnością 10bitową. Przykładowo Atmega48 ma wbudowany Vref. 1.1V co pozwala osiągnąć dokładność rzędu pojedynczych mV. Ja bym właśnie taki procek zastosował. W obudowie przewlekanej ma 6 wejść przetwornika ADC co pozwoliłoby na podpięcie 6 fotodiod. Atmega8 to starsza konstrukcja i ma wbudowany Vref 2.5V

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

dziękuję za szybkie odpowiedzi 😉

no to teraz parudniowy kurs mikroprocesorowej oślej łączki + zmontowanie programatora i układu do testów 🙂

pozdrawiam i dziekuję za błyskawiczne odpowiedzi 😉

Atmege 8 bym sobie podarował, tam jest wewnętrznie zwarty AVCC do VCC i dokładne pomiary rzędu 10bitów to marzenie.

Wykorzystaj jedną z nowszych konstrukcji (np. atmega88) i do tego dobrze odfiltruj AVCC.

Dokładność pomiarów ADC możesz też zwiększyć poprzez wykonanie np. 16 szybkich pomiarów i wyciągnięcia średniej. Stracisz na dynamice, ale nie zakładam żeby interesowały ciebie jakieś drobne piki jak chcesz sprawdzać napięcie co 0,2sec.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.