Skocz do zawartości

Arduino Mega 2560 r3 restart procesora z układem TB6612

vox2003

Pomocna odpowiedź

Witam, na wstępie chciałem wszystkich przywitać.

Od kilku dni walczę z restartującym się procesorem, zbudowałem pojazd gąsienicowy na platformie mobilnej DEVASTATOR, są tam dwa silniki dagu zasilane napięciem od 3V do 8V

koszyczek na baterie,wstawiłem 6x1,2V aku po 2.5Ah mostek H kiedyś sam zbudowałem taki do 3A i podłączyłem wszystko razem i działa ale nie do końca, problem jest następujący jadę do przodu ok ale jak zmienię na jadę do tyłu to reset i procek wisi, jak np jadę do przodu delay(100) i do tyłu ok działa, ale takiego rozwiązania nie chce (zastanawiania się robota nad jazdą)

wiem że Mega zasilana jest min 7V z DC do tego jeszcze spadek napięcia na diodzie 0.77V, silniki odfiltrowane ceramikami po 100nF i nie przynosi efektu. Zmieniłem mostek H swojej konstrukcji na gotowca TB6612 i jest to samo

Problemu nie mam jak odseparuje zasilania arduino 9V a silniki z akumulatorków, a zależy mi na jednym źródle zasilania, no i silniki na 6V a jeszcze dodatkowo serwomechanizmy( jak tak kombinowałem z zasilaniami jedno mi odmówiło współpracy i to te najdroższe:(

Może macie jakieś pomysły ?

Problemem jest tu ewidentnie spadek napięcia na tych akumulatorach, gdyż w momencie zmiany kierunku jazdy silniki są przez moment zatrzymane. Pobierają one wtedy największy prąd co powoduje spadek napięcia zasilającego i reset Megi. Rozwiązaniem będzie dodanie kondensatora elektrolitycznego na zasilaniu (minimum 100uF) lub dodatkowo zmiana źródła zasilania na akumulator lipo/li-on.

To ze spadek napiecia to wiem, zadnym kondensatorem nie udalo mi sie wyrównać tego spadku, nawet na mostek h diody schottkiego wstawiałem, problem rozwiazałem pół środkiem wstawiajac w funkcji zatrzymywania silników delikatne delay (500) dopiero przy tej wartosci nie resetował sie procek, niestety nie mam li-po bym zobaczyl jak sprawa się by miała przy tym typie aku, 2s ma 7,4 v ok silniki niby do 8v max a co z serwami ktore mam na 6v max czytalem tu artykuły by pilnować tych napiec, no jak juz wspomnialem mialem servo na 6v dsg medium costam i poszły z dymem tranzystory.. potem dołacze jeszcze schemat

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.