Skocz do zawartości

Atmega 32 TQFP - zasilanie

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Mam takie pytanie.

Do tej pory używałem jedynie układów w obudowie DIP. Kupiłem teraz Atmegę32 w obudowie TQFP. W manualu do tego procesowa widzę iż zasilanie jest przypisane do większej liczby nóżek. Mianowicie: GND - 6, 18, 28, 39; VCC - 5, 17, 38 i oczywiście AVCC - 27.

Oczywiście, wiem, że AVCC musi być podłączony, jako zasilanie części analogowej układu, ale jak jest z pozostałymi pinami zasilania? Czy muszą być podłączone wszystkie, czy wystarczy doprowadzić zasilanie do pojedynczej pary, a wyprowadzeń jest tyle aby było łatwiej dobrać miejsce prowadzenia ścieżek na płytce.

Pozdrawiam

MarCiu

Robiłem układy w których nie wszystkie piny były podpięte. Sprawdź miernikiem czy są przejścia pomiędzy nimi, a będziesz miał pewność.

Podejrzewam że chodzi o zależności prądowe, rozpraszanie emc, itp. W amatorskich projektach raczej nie ma co się tym przejmować.

• 2 tygodnie później...

Niepodłączanie niektórych pinów, bo "jest przejście" to zła praktyka. Właśnie ze względu na prąd płynący tamtędy oraz na zakłócenia elektromagnetyczne. Powinno się je wszystkie podłączać. Kropka.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...