Skocz do zawartości

Bootloadery AVR - szczegółowy kurs teoretyczny

mesmariusz

Pomocna odpowiedź

Cześć.

Od dawna szukam kursu dotyczącego bootloaderów AVR, ale niestety nic takiego nie udało mi się znaleźć. Widzę dużo gotowców - aplikacji PC i wsadów do mikrokontrolerów. Jednak nie udało mi się póki co znaleźć tekstu teoretycznego, który od A do Z omówiłby zagadnienie. Sam nie mogę przebrnąć (zrozumieć) przez programowanie pamięci flash stronami. Wiem, że w AVR słowo zajmuje 2 bajty. Analizując jeden z przykładów widzę, że dwa kolejne bajdy słowa pakowane są odpowiednio do rejestrów r0 i r1, następnie jakoś obliczany jest adres słowa - też dwa bajty - pakowane z kolei do rejestrów r30 i r31, (wcześniej nastąpiło wykasowanie strony i ponowna aktywacja strony) następnie wykonywany jest zapis słowa na stronie (SPM).

Dałbym wiele za możliwość przeczytania kursu dotyczącego zasad działania / pisania bootloaderów od początku do końca, łopatologicznie wręcz, w najmniejszych detalach opisującego zapis pamięci flash (spm). Ale póki co niczego takiego nie udało mi się znaleźć.

Pozdrawiam

Mariusz

Polecam

Mikrokontrolery AVR Język C - podstawy programowania

Autor: Mirosław Kardaś

Nie wiem jak w tej książce potraktowano temat, a nie chciałbym wywalić ok. 120 zł na darmo.

Wiem, że gość sprzedaje komercyjnie swojego bootloadera:

http://atnel.pl/mkbootloader.html

Więc nie wiem na ile "ujawnia" szczegóły. Czy tłumaczy teorię od A do Z, czy tylko pokazuje "jak to zrobić" swoim sposobem / z użyciem swoich narzędzi.

Hmm... Jakaś biblioteka by się przydała. Poszukam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.