Skocz do zawartości

TowerPro- MG995 czy MG958?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, czy MG995 jest aż tak złe, jak je tutaj opisują? http://www.rcmodelreviews.com/mg995review.shtml - "THE WORLD'S WORST SERVO?". Zastanawiałem się nad nimi w swoim projekcie hexapoda, ale po tej recenzji i kilku opiniach poważnie zwątpiłem 😕

Ogólnie planowałem zamówić je z Chin, ale później pomyślałem, że może warto dołożyć 100-150zł i kupić MG958, które mają większy moment (nie wiem, czy jest on aż tak istotny?). Nie ma niestety o nich zbyt wielu opinii, więc może ktoś mógłby się wypowiedzieć? Widziałem jedną odpowiedź na forbocie o nich, ale to trochę za mało do podjęcia decyzji 😖

Zaraz, moment. Zabierasz się za budowanie hexapoda i nie wiesz czy moment jest istotny? Stop. Nic nie kupuj -- cokolwiek kupisz, jest duża szansa, że nie to, czego potrzebujesz.

Usiądź, policz ile będzie twój hexapod ważył, jakie długie będzie miał poszczególne segmenty nóg i jakie siły tam będą działać. Jak policzysz, to się zastanów nad serwami. Nie zapomnij doliczyć masy samych serwomechanizmów, bo to będzie spora jej część.

Wybacz, źle się wyraziłem- moment serwa MG995 jest spokojnie wystarczający, stąd nie wiem, czy zwiększenie go miałoby jakiś sens. Chodziło mi bardziej o kwestię jakości, bo zastanawiam się, czy różnica jest warta dopłaty

Nie bardzo potrafię sobie wyobrazić jakiej odpowiedzi tutaj oczekujesz...

Mam tylko jeden komentarz do podlinkowanej recenzji -- jeśli on testował ten overshoot serwa na nieobciążonym, to niekoniecznie znaczy, że na obciążonym będzie tak samo. Overshoot zależy od wyregulowania kontrolera PID w serwie, a ten zależy bardzo mocno od tego, co do serwa jest przyczepione. Z drugiej strony, jak dasz tam coś z dużą inercją, to raczej to zwiększy rozrzut, a nie zmniejszy.

Na problemy z urywającymi się kabelkami jest prosty sposób w postaci hotglue -- polecam, szczególnie jeśli serwo jest zamontowane tak, że samo się porusza względem kabla.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...