Skocz do zawartości

Sterowanie platforma mobilna - układ, schemat

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hej, planuje wykonac mobilna platforme ze sterowaniem przewodowym (perspektywicznie radiowym), masa calego urzadzenia wraz z przewozonym towarem ok 70kg. Naped poprzez 2 silniki DC ze skuterow elektrycznych umieszczone w kolach. Prosze o sugestie osob ktore przerabialy juz takie tematy:

-jakiego sterownika uzyc (zdazylem sie zorientowac ze Pololu 18v25 spelnia wymagania - czy polecacie cos lepszego)

-prosilbym o nakierowanie na literature (ksiazki, strony) w celu stworzenia schematu sterowania, mam na mysli wskazanie jak powinien wygladac schemat blokowy ukladu sterowania takiego urzadzenia, oraz schemat elektryczny.

Pozdrawiam

willystark, ja dla pewności tylko zapytam, czy wskazany rozmiar i napęd jest koniecznością, czy to "wymysł"? Pytam, aby oszczędzić późniejszego zawodu. Przez X lat działania w sieci, widziałem dziesiątki planów budowy ciężkich i wielkich robotów. Niestety chyba nie widziałem żadnego, który zakończył się sukcesem...

Treker, dzieki za zainteresowanie. zarowno naped jak i obciazenie to jak to nazwales "wymysl". zalezy mi nie tyle na samym wykonaniu fizycznie urzadzenia, co na opracowaniu sensownego ukladu sterowania, stad moje pytania o nakierowanie mnie na literature na podstawie ktorej moglbym sobie zobrazowac jak taki projekt powinien wygladac

willystark, a masz doświadczenie z mniejszymi projektami? Jeśli nie, to polecam najpierw zrealizować mniejszą wersją - zaoszczędzisz kilkaset złotych, które możesz utopić w porywanie się na duży projekt.

Jak chcesz popatrzeć na większą konstrukcję, to zerknij np. tu:

https://www.forbot.pl/forum/topics7/wielozadaniowy-ktr-x1-8x8-rc-hybryda-big-vt11723.htm

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...