Skocz do zawartości

komunikacja miedzy uC a innym urządzeniem

vaden

Pomocna odpowiedź

Witam. Musze przyznac jestem jeszcze zielony w elektnonice chociaż uczę sie mechatroniki ale potrzebuje pomocy i wyjaśnienia. W jaki sposób wysyłać dane np. miedzy mikrokontrolerami,np mam steronwnik silników i czujników i osobno płytkę z manipulatorem. Na jakie sposoby moge to podlaczyc. Prosze o linki do artykolów itp.

z góry dziekuję.

Musisz wiedzieć jakie są dane wyjściowe każdego z tych układów. Trochę więcej szczegółów by się przydało. Bo w jednym układzie sterującym masz na wyjściu poprostu napięcie na pinie, a w 2 jakiś sygnał kodowany itd itd....

Tak samo z sygnałami wejściowymi. Np najczęściej w układach sterujących silnikami wysyłamy pwm i na 2 pinach kierunek obrotu.

Co do twojego pytania to tak jak poprzednik za mało informacji jakie tam są interfejsy itp.

A tak ogólnie

to masz interfejs SPI - Serial Peripheral Interface.

Masz też TWI - Two Wire Interface ( odpowiednik I^2C Philips'oskiego )

i masz jeszcze 1 - Wire Interface

i jest też UART

tyle znam.

SPI - ten by był chyba najprostszy do zrozumienia a na początek

to - w AVR jest zaimplementowany sprzętowy Interfejs SPI więc wystarczy

ustawić odpowiednie bity w odpowiednich rejestrach by wysyłać dane.

Sprawa jest naprawdę prosta i łatwa do zrozumienia jeśli jesteś cierpliwy to

w niedługim czasie mam zamiar opublikować artykuł na temat SPI w AVR-ach postaram

sie w miarę możliwości prosto to opisać by początkujący zrozumieli.

Mało jest natomiast literatury polskiej na temat SPI ja korzystam do nauki ze stronki

angielskiej

http://www.avrbeginners.net/

Tam masz w dziale AVR Architecture ładnie opisane. Jak programujesz w C lub ASM to nie powinieneś mieć problemu ze zrozumieniem opisu.

Te interfejsy które wymieniłem to interfejsy szeregowe przynajmniej tak mi sie wydaje bo wysyłają dane bit po bicie.

Możesz też zrealizować na początek interfejs równoległy np. coś w stylu równoległego przesyłania informacji do wyświetlaczy alfanumerycznych ale wtedy potrzebujesz na pewno więcej niż 4 nóżki (PORTY).

Najpierw bym radził poznać interfejsy sposób ich programowania w AVR a potem dopiero brać się za obsługę czego tam chcesz dlatego dałem tą stronkę.

Jak byłem pomocny to się ciesze jak czegoś nie wiesz nie kapujesz to pisz śmiało.

I2C i SPI do do komunikowania się pomiędzy układami w ramach jednego urządzenia. Do audio jest jeszcze I2S (interfejs dla przetworników). Do komunikacji między urządzeniami masz RS-232, RS-485, CAN, LIN, USB, Ethernet, GPIB itp. Zależy teraz jaki interfejs mają Twoje urządzenia, czy tylko proste sterowanie napięciami itp.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.