Skocz do zawartości

Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'ładowanie'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Kategorie forum

  • Elektronika i programowanie
    • Elektronika
    • Arduino i ESP
    • Mikrokontrolery
    • Raspberry Pi
    • Inne komputery jednopłytkowe
    • Układy programowalne
    • Programowanie
    • Zasilanie
  • Artykuły, projekty, DIY
    • Artykuły redakcji (blog)
    • Artykuły użytkowników
    • Projekty - roboty
    • Projekty - DIY
    • Projekty - DIY (początkujący)
    • Projekty - w budowie (worklogi)
    • Wiadomości
  • Pozostałe
    • Oprogramowanie CAD
    • Druk 3D
    • Napędy
    • Mechanika
    • Zawody/Konkursy/Wydarzenia
    • Sprzedam/Kupię/Zamienię/Praca
    • Inne
  • Ogólne
    • Ogłoszenia organizacyjne
    • Dyskusje o FORBOT.pl
    • Na luzie
    • Kosz

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Grupa


Znaleziono 3 wyniki

  1. Dzień dobry, Jestem tu nowy i dopiero rozpoczynam swoją "zabawę" z Arduino. Niestety już napotkałem na przeszkodę nie do przejścia dla mnie. Moje Arduino UNO R3 jest oryginalne, zakupione wraz z całym zestawem: https://botland.com.pl/pl/kursy-forbot/12642-forbot-zestaw-do-kursu-podstaw-arduino-gadzety-i-box-wersja-plus.html Wczoraj postawiłem swoje pierwsze kroki w realizacji darmowego kursu. Zainstalowałem IDE zgodnie z tym co bylo zawarte w kursie tzn. zwróciłem uwagę na to z jakiej strony ściągnąć IDE, w moim przypadku z http://arduino.cc/. Instalacja przebiegła pomyślnie ,a sterowniki same wgrane zostały automatycznie (nie robiłem tego ręcznie gdyż zwyczajnie nie wiem jak) Zgodnie z instrukcją w MENEDŻERZE USTAWIEŃ znalazłem przypisany mi port, a następnie po odpaleniu programu w NARZĘDZIACH przypisałem mu jaką płytkę używam i jaki został mi przydzielony port. Wgrałem mu szkic "BLINK" i wszystko działało, przez następne kilka ćwiczeń również wszystko było ok i szkic wgrywał się na płytkę. Dopiero przy wgrywaniu szkicu ćwiczenia "Wejścia układu w praktyce - instrukcja warunkowa" program się zbuntował i nie chcę załadować szkicu. Spróbowałem mu załadować więc ten program testujący "Blink" lecz ciągle mam ten sam komunikat ( screeny w zał. p1 i p2) Wygląda na to, że zgubił połączenie z portem gdyż gdy teraz wchodzę w NARZĘDZIA to zakładka PORT jest wyszarzona (zał. p3) Co więcej w moim MENEDŻERZE USTAWIEŃ nie ma już żadnej zakładki PORT (zał. p4) Raz udało mi się jednak załadować szkic i wtedy sprawdziłem, iż PORT się pojawił. Proszę o pomoc - jaka może być przyczyna, że czasem gubi się ścieżka portu? Pozdrawiam
  2. Witam, ostatnio wszedłem w posiadanie czterech 13,5 V paneli słonecznych i chcę z nich zrobić zasilanie do stacji pogodowej arduino. Rozumiem że będę potrzebować zasilania kiedy pogoda nie będzie sprzyjać. Jestem zielony jeżeli chodzi o elektrotechnikę i mam parę pytań: Jaką baterię polecacie do utrzymania takiej stacji pogodowej? W jaki sposób powinienem połączyć panele tak aby były w stanie najwydajniej ładować baterię? Jaki moduł ładowania byłby odpowiedni do mojego zastosowania? Czy ten moduł byłby ok gdybym zastosował przetwornicę step-down (do 5,5 V) gdy panele generują 13,5 V przy maksymalnym słońcu? Wiem że te panele mogą być trochę za mocne na ten projekt, ale na prawdę nie mam na nie pomysłu. Może zamiast stacji pogodowej powinienem coś innego z nimi zrobić?
  3. Cześć. Jestem na etapie planowania w jaki sposób ładować akumulatorki w robocie. Chciałbym się zapytać czy dobrane prze zemnie części będą dobre i czy będzie miało prawo to lądować. Tak wiec mam: BMS: https://pl.aliexpress.com/item/BMS-25A-3-S-12-6-V-4S-16-8-V-5S-21-V-18650-litowo/32910125998.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.29995c0fTOmgzb balancer: https://abc-rc.pl/product-pol-9158-Modul-balansera-do-ogniw-Li-Ion-Li-Po-3S-4-2V.html Zasilacz: DC 12 V, 1A, Moc: 12 W (z wtykiem 5,5/2,1mm) - nie bedzie ladowalo aku do pelna, ale to nie zaszkodzi, lecz poprawi kondycje aku? Zlacze typu jack: https://pl.aliexpress.com/item/10pcs-lot-DC-Power-adapter-dc-jack-connector-DC022-5-5-X-2-5-2-1/32798746517.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.37fc5c0fxytNIF Aku: 3x NCR18650B 18650 3400 mah koszyczek na aku dla 3 sztuk: https://www.aliexpress.com/item/High-Quality-18650-Battery-Box-Holder-Batteries-Case-for-4pcs-18650-in-Parallel-3-7V-Pole/32814062027.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dwN02P4 1. Do padów p+ i p- na płytce bms przylutuje te złącze typu jack 5,5/2,1 i do ładowania wykorzystam zasilacz który podałem na gorze. Bedzie to ładowało? 2. Rozumiem, na płytce bms na wyjściu p+ i p- mogę przylutować przewody które będą poprowadzone do dwóch przetwornic step-down, jedna do logiki 5V oraz druga do zasilania serw 6V. 3. Jaki przełącznik zastosować do włączania zasilania na te przetwornice ponieważ w trakcie ładowania trzeba wyłączyć tam przepływ prądu? Dziękuję z góry za pomoc i poświęcony czas
×
×
  • Utwórz nowe...