Skocz do zawartości

Programowanie Arduino prosto z Visual Studio Code!

Pomocna odpowiedź

Napisano
html_mig_img
Każdy miłośnik Arduino z czasem dostrzeże, że środowisko Arduino IDE nie jest wyposażone w narzędzia, które wspomagają pisanie kodu. Na szczęście twórcy Visual Studio Code postanowili przygotować rozszerzenie Arduino do swojego rozbudowanego i popularnego środowiska!

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Możliwość programowania i debugowania w typowym środowisku Visual Studio również wersji bezpłatnej (Community) jest już dłuższy czas. Wymaga to zainstalowania odpowiedniego dodatku. Sam testowałem i działa. Artykuł ten jednak dotyczy prostszego produktu (edytora).

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć jak dodać swoje własne biblioteki oraz jak je zaincludowac by VSC nie pluło błędami? Niestety nigdzie nie znalazłem jak odpalić choćby najprostszy program z tym pluginem.

• 1 rok później...

Zrzuty są z visual studio, chyba z zainstalowanym visual micro które nie jest darmowe, dalej mowa o visual studio Code,  dalej: twórcy vscode? Przecież to projekt open Source, vscode to jedno a wtyczki to drugie, jak już to twórcy wtyczki do vscode, taki trochę artykuł na pałę napisany, bo mimo że nazwy podobne to są zupełnie różne rzeczy

• 2 miesiące później...
  • 1 rok później...
(edytowany)

Ogólnie z jakimiś tam problemami sobie poradziłem, ale wciąż mam kłopot z bibliotekami, same się nie ładują i problem z tym że jak importuję projekt arduino to kompilator woła że nie supportuje plików *.ino i każe konwertować na *.cpp. Jak includuję #include <Arduino.h> to nie zawsze chce to działać.

Dodatkowy problem jaki mam to jak stworzę jakiś projekt i nawet go nazwę to później nazwa widoczna w Visual Studio Code to nie nazwa jaką nadałem ale jakaś data i numer porządkowy.

Nie wiem też jak zmienić język interfejsu w tym programie.

Edytowano przez matrix0606
Dodano problem.

@matrix0606 Obecnie najwygodniejszym rozwiązaniem jest zainstalowanie wtyczki PlatformIO do VSCode. Tutaj masz artykuł jak zacząć - https://forbot.pl/blog/platformio-alternatywne-srodowisko-dla-arduino-ide-id28167. Korzystam z tego od ponad 2 lat i polecam każdemu.

W razie problemów z PlatformIO stwórz post pod tematem z powyższego linka załącz kod ewentualnie drzewo projektu i wyjście z konsoli wtedy będziemy mogli Ci pomóc.

• Lubię! 1
1 godzinę temu, Matthew11 napisał:

W razie problemów z PlatformIO stwórz post pod tematem z powyższego linka załącz kod ewentualnie drzewo projektu i wyjście z konsoli wtedy będziemy mogli Ci pomóc.

Skorzystałem z podpowiedzi i napisałem post. Dziękuję.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...