Skocz do zawartości

Złącza

rasta

Pomocna odpowiedź

Szukam sprawdzonego sposobu na łączenie ze sobą płytek, czy podpinanie zewnętrznego zasilania.

Jak do tej pory wrzucałem na płytkę goldpiny i takie terminale lub gniazda na goldpiny lutowane do przewodów (jak w psotkach o ile się nie mylę), lecz problem pojawia się przy złączach 2x5 lub podobnych, z większą ilością przewodów.

Zależy mi na dostępności złącz, możliwości wpięcia ich tylko dobrą stroną (coś jak w IDC, lecz te zajmują sporo miejsca, może jest coś mniejszego) i dość szerokiej gamie konfiguracji (pojedyncze, podwójne, powiedzmy do 12 pinów).

Może macie coś sprawdzonego? Nie pogardzę linkiem do tme np, chociaż sama nazwa (o ile się w google odnajdzie) będzie również okej.

W oczy rzuciły mi się złącza oznaczane "ns*" i "kk*" na tme, wydają się odpowiednie, ktoś ma z nimi doświadczenie?

I przy okazji coś na taśmy, IDC jak już pisałem zajmują dużo miejsca, może znacie coś mniejszego?

A ja porzuciłem te terminale i robię teraz tak, że na płytce goldpin, a kabelek ze zdjętą izolacją przykładam wzdłuż goldpina i na termokurczka. Robi nam się fajna wtyczka, za kilka groszy. co prawda nie ma co porównywać takich rozwiązań do tych terminali, do jakichś prototypów git - ja zrobiłem sobie arduino z goldpinami, zamiast tymi wtyczkami do druku, i mnie szlag trafiał jak miałem coś podpiąć do tego.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.