Rekin Napisano Lipiec 13, 2009 Udostępnij Napisano Lipiec 13, 2009 Witam wszystkich forumowiczów! Mam pytanie odnośnie kierunku studiów 'Mechatronika'. Czym rożni się Mechatronika od Automatyki i Robotyki jako dziedzina nauki? (Przejrzałem już program zajęć dla Mechatroniki i AiR, wielkich różnic nie zauważyłem) Czy jest może wśród czytających to forum jakiś student ww. kierunku? Jeśli tak prosiłbym o opinie na forum lub pw. W środę mają być wyniki na AGH, dostałem się już na Politechnikę Krakowską na Informatykę (Wydział Mechaniczny). I jeśli zostanę przyjęty na Mechatronikę chciałby wiedzieć coś więcej o tym kierunku niż mówi Wikipedia 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
paradox91 Lipiec 15, 2009 Udostępnij Lipiec 15, 2009 Ja jeszcze nie chodzę na studia ale kształcę się w technikum na kierunku mechatronika. Kiedyś też za bardzo nie wiedziałem co to takiego ale teraz już wiem. Mechatronika to rozległa dziedzina która łączy mechanikę elektronikę i informatykę. Mówiąc krócej łączy ona wszystkie nowoczesne odłamy przemysłu. Ten zawód jest teraz bardzo pożądany np. na Politechnice śląskiej od 3 semestru masz gwarancje pracy. Serdecznie polecam. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Lipiec 15, 2009 Udostępnij Lipiec 15, 2009 Czyli od robotyki różni się tym, że twory nie muszą być autonomiczne? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Rekin Lipiec 15, 2009 Autor tematu Udostępnij Lipiec 15, 2009 A ile jest programowania i samej informatyki na Mechatronice? I czy może orientujesz się czym konkretnie można się po tych studiach zajmować? 🙂 Pozdrawiam Ps. Wyniki na AGH już dzisiaj a jutro muszę papiery zawieźć. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
paradox91 Lipiec 16, 2009 Udostępnij Lipiec 16, 2009 Jak u mnie w szkole to informatyki jest stosunkowo mało, jednakże jest w planach że w przyszłych klasach dojdzie mi programowanie i projektowanie w wirtualnej przestrzeni. Wiem że na studiach to projektowania jest dużo. Po zakończeniu takich studiach można dostać się do firm zajmujących się na przykład liniami montażowymi w których możesz zostać np człowiekiem od usuwania usterek, a takich ludzi jest bardzo mało w Polsce przykładowo w zaprzyjaźnionej ze mną firmie niedawno wysiadło urządzenie popychające drewno i należało je naprawi (kwestia zresetowanie) musieli ściągać ludzi aż z warszawy. Czasami zdarza się tak że należy zmienić urządzenie do działania w inny sposób wtedy też przyda się mechatronik. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rasta Lipiec 16, 2009 Udostępnij Lipiec 16, 2009 Wtedy przydaje się Inżynier Utrzymania Ruchu lub inny podobnie się nazywający, którym to można być po różnych kierunkach (ale bez technikum marne szanse :]). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »