mozart2008 Napisano Lipiec 17, 2009 Udostępnij Napisano Lipiec 17, 2009 Witam. Robię właśnie robota tylko mam problem z programem do niego. Mam do dyspozycji attiny2313(2 sztuki). Mam jeden silnik do napędzania i drugi do skręcania.(łącznie dwa 🙂 Jaki mogę napisać program i jak mogę podłączyć do prockuów silniki?? Chce żeby on np. Jechał prosto, w prawo , w lewo i do tyłu. Nie wiem jak to zrobić żeby przez procka odwrócić zasilanie silnika 🙁 Bardzo proszę o pomoc. Szukałem na diodzie i na google nic nie znalazłem. Z góry dziękuje. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Kenji Grudzień 13, 2009 Udostępnij Grudzień 13, 2009 Jeśli podłączysz bezpośrednio silnik do uC to zobaczysz tylko dymek, bo uC ma bardzo niski prąd na wyjściu (20-50mA). Dlatego poszukaj mostka (np. L293D/L293DNE). Co do sterowania to zainteresuj się sterowaniem na zasadzie czołgu będzie ci sporo prościej niż tak jak piszesz. A i jeśli to zwykłe silniki DC bez przekładni to licz się z tym, że będziesz musiał taką zrobić. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Grudzień 13, 2009 Udostępnij Grudzień 13, 2009 Archeologia... Ale gdyby ktoś jeszcze się nad tym zastanawiał, to odsyłam tutaj: https://www.forbot.pl/forum/topics33/faq-dla-zielonych-vt2415.htm Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »