Skocz do zawartości

Arduino Uno pomiar czasu + temperatury + kontrola napięcia + wysyłanie danych do pliku

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć.

Zwracam się z prośbą, bo chyba porwałem się z motyką na słońce :/ Otóż muszę wykonać program, który będzie wykonywał sporo szybkich czynności. W załączniku będzie schemat blokowy mojej idei. Proszę o sugestie czy jest to wykonalne, a jeśli tak, to jakieś podpowiedzi od której strony za to się zabrać.

W skrócie chodzi o to, że program ma kontrolować czy występuje napięcie (na obrazku opisane jako pomiar prądu). Jeśli napięcie wzrośnie powyżej 1V powinien zacząć zapisywać dane temperatury od czasu (max 6675). Powinien to dane wysyłać do momentu spadku napięcia poniżej 1V. Najgorsze jest to, że mogą to być krótkie czasy (czas przepalania bezpiecznika przy wielokrotnie przekroczonej wartości prądu - mogą to być nawet ułamki sekund). Drugi problemem jest to, że musi operować na zarówno na prądzie stałym i zmiennym, z tym, że zmienny jest wyprostowany dwupołówkowo. Niestety nie mogę użyć kondensatora ponieważ wprowadzi mi stałą czasową, a tym samym zafałszuje pomiar.

Czy jest to w ogóle możliwe? Proszę o jakieś rady

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...