Skocz do zawartości

Zdalnie sterowany samochód, ale nie RC

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie, Forumowicze!

Wraz z kolegą wpadliśmy dziś na pomysł zakupu jakiegoś taniego samochodu — np. nieśmiertelnego Fiata 126p — i sprawienia, by można nim było sterować za pomocą gamepada/klawiatury/czegokolwiek podpinanego do komputera.

Wiem, że może wyglądać to jak marzenie ściętej głowy, tym bardziej, że jestem totalnym zerem jeśli chodzi o robotykę, ale cóż: budżet jest (przynajmniej na początek — jakieś 1000 zł mogę przeznaczyć), ambicje są, zapał do pracy również.

Na początek chciałbym, żeby było to coś prostego w stylu przejechanie dziesięciu metrów prosto, bez żadnego skręcania itd. (z zawodu jestem programistą i raczej mam świadomość, że zaczyna się od prostych funkcji, mimo że chęć poruszenia samochodu zamiast np. deskorolki wygląda jak rzucenie się na głęboką wodę).

Na tym forum znalazłem powiązany temat, który daje małe wskazówki oraz nadzieję, że rzecz jest wykonalna. Ów temat jest z 2010 roku i nie chciałem go odkopywać, więc postanowiłem założyć nowy.

Nie pytam o przepis, jak to zrobić — raczej chciałbym, żeby ktoś, kto kiedykolwiek zrobił coś podobnego, podzielił się wiedzą, podpowiedział, jakich keywordsów użyć przy przeszukiwaniu Google (oraz oczywiście tego forum), żeby posiąść choć podstawową wiedzę potrzebną do zrobienia czegokolwiek w tym temacie.

Z podlinkowanego przeze tematu dowiedziałem się chociaż, że istnieje coś takiego jak moduł przekaźników — o ile dobrze rozumiem, jest to niejako pośrednik między komputerem a urządzeniem, które ma być sterowane. Być może będzie to niezbędny element. Co jeszcze byłoby potrzebne, żeby zrealizować chociaż podstawowy cel? Niech ten maluszek pojedzie prosto przez kilka metrów po naciśnięciu przycisku na klawiaturze, kiedy silnik samochodu został już wcześniej uruchomiony, a kamera nie jest na tym etapie wymagana. 😃

Posiadamy jeden komputer PC (radzi sobie z Wiedźminem 3 na maksymalnych detalach) i jednego laptopa (dosyć spoko, HP ProBook 450 G2 z i7 i 8 GB RAM), kolega ma jakąkolwiek wiedzę jeśli chodzi o elektronikę (naprawiał komputery i drukarki, przerabiał procesor i jakieś inne magiczne sztuczki w tym temacie odprawiał), poza tym jesteśmy nieco szaleni, co widać po tym poście.

Na pewno poradzę sobie jeśli chodzi o kwestie software’owe (nawet jeśli miałbym umrzeć z dokumentacją jakiegoś egzotycznego języka programowania w ręku), z hardware’em natomiast poradzimy sobie z Waszą pomocą, na którą oczywiście liczę i z góry za nią dziękuję.

Adrian

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...