Skocz do zawartości

Arduino komunikacja RS232 z innym mikrokontrolerem

Pomocna odpowiedź

Napisano

Chciałbym się zapytać czy przy komunikacji pomiędzy Arduino a drugim mikrokontrolerem wystarczy połączyć porty TX<->RX i RX<->TX? Bo w takiej kombinacji Arduino ani nic nie wysyła. Czy może potrzebny jest dodatkowy układ MAX3323?

Warto by było jeszcze połączyć razem masy ale wróżenie z fusów. Jakie arduino z jakim mikrokontrolerem chcesz połączyć? Poziomy sygnałów się zgadzają, kod jest dobry, przewody są dobrze podłączone?

Oczywiście masy też ze sobą połączone, drugi mikrokontroler to LPC1754, mam wyprowadzone wyjścia RS232 TX, RX, Zasilania i GND. Wszystko podłączone i brak reakcji, parametry transmisji po obu stronach są takie same. Kod jest dobry, na symulacji mikrokontroler <-> PC działa.

Gość es2
Bo w takiej kombinacji Arduino ani nic nie wysyła.

Ani nic nie wysyła?

Co pokazuje oscyloskop ostatecznie Analizator logiczny?

Jaka jest prędkości transmisji?

Jaka jest odległość między modułami?

Jaki kabel?

Witam Serdecznie

Przepraszam że nie w temacie , mam pytanko czy jesli do Arduino podłącze konwerter RS232 to czy do tego konwertera podłącze programator JDM , jeśli tak to czy do Arduino potrzeba wgrać jakiś program aby to wszystko zadziałało , lub inne pytanie czy przez Arduino dam rade zaprogramować procesor PIC12F675 z góry dziekuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Darek

Gość es2
Przepraszam że nie w temacie , mam pytanko czy jesli do Arduino podłącze konwerter RS232 to czy do tego konwertera podłącze programator JDM , jeśli tak to czy do Arduino potrzeba wgrać jakiś program aby to wszystko zadziałało ,

Tak.

czy przez Arduino dam rade zaprogramować procesor PIC12F675 z góry dziekuję za odpowiedzi.

Da.

Gość es2
A czy muszę mieć ten konwerter czy wystarczy samo Arduino?

Jakie napięcia sa na wyjściu USART Arduino a jakie w RS232C?

I jeszcze jedno do konwertera gdzie znajdę wsad do Arduino?

Na swoim komputerze.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...