Skocz do zawartości

Problem ze sterowaniem przekaźnikiem SRD-05VDC-SL-C

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Cześć!
Kupiłem ostatnio sporo sprzętu do potestowania i powoli wszystko sprawdzam. Dodam że jestem na wpół zielony w temacie.
Właśnie sprawdzam przekaźnik dokładnie ten, w podłączeniu do Raspberrypi 3b+:
https://botland.com.pl/przekazniki/1998-modul-przekaznikow-4-kanaly-styki-7a240vac-cewka-5v.html

Napisałem prosty program sprawdzający działanie w pythonie3.7... 
import RPi.GPIO as GPIO
from time import time (to do loopa ale już go nie wklejałem)

GPIO.setmode(GPIO.BOARD)
GPIO.setup(35, GPIO.OUT, initial=0 lub 1)

i już tutaj jest problem bo niezależnie od tego czy wystartuję z 0 czy z 1 przekaźnik zawsze jest na "on", czyli zielona dioda led się świeci i prąd płynie... nie jestem w stanie go wyłączyć.
komendy takie jak:

GPIO.output(35, GPIO.LOW)
GPIO.output(35, GPIO.HIGH)

Takie komendy nic nie zmieniają, przekaźnik ciągle jest włączony, do momentu GPIO.cleanup()
Dodatkowo dodam że pod VCC podpięte jest Raspberrowe 5V no i pod GND oczywiście GND.

Tutaj wkleiłem kod tylko jednego pinu 35... ale dokładnie takie samo zachowanie jest jak podpiąłem całą resztę pod piny 36,37,38... jak ustawiam im GPIO.setup(dany_pin, GPIO.OUT)... odrazu się włączają i nie jestem w stanie niczym ich wyłączyć... do momentu użycia GPIO.cleanup()

Wyczytałem na stronie sklepu dopiero teraz że do raspberry zalecają wersję z optizolacją... czy to moze mieć wpływ na to że to nie działa? 
W tekście jeszcze jest informacja "W układzie znajduje się wzmacniacz tranzystorowy, umożliwiający sterowanie przekaźnikiem bezpośrednio z portów mikrokontrolera (5 V)." może to też jakoś blokować zmianę stanu z 0 na 1? 

Z góry dzięki za pomoc 😉

Edytowano przez szaolny
Gość es2
(edytowany)

Pokaż schemat tej płytki przekaźników. Pewnie są tam tranzystory PNP podłączone emiterem do +5V. Raspberrypi ma wyjścia 3,3V dlatego tranzystor, bez względu czy Raspberrypi daje 0 czy 3,3V przewodzi. Raspberrypi powinien mieć możliwość ustawienia wyjścia OD a nie tylko PP. Jeśli wyprowadzenie, które jest używane do sterowania przekaźnika toleruje 5V przy pracy jako wejście, to wyjście OD rozwiąże problem, jeśli nie to i tak diody zabezpieczające zrobią swoje . Prawdopodobnie jednak wyprowadzenie toleruje 5V ponieważ piszesz, że:

Dnia 12.08.2018 o 14:55, szaolny napisał:

jak ustawiam im GPIO.setup(dany_pin, GPIO.OUT)... odrazu się włączają i nie jestem w stanie niczym ich wyłączyć... do momentu użycia GPIO.cleanup()

Swoją drogą to też pewien sposób sterowania. Tak się np robi w AVR aby uzyskać funkcjonalność OD (OC), których GPIO w tych uC nie mają.

Edytowano przez es2
Gość es2
(edytowany)

Poprawiłem, chodzi o Emiter.

Edytowano przez es2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...