Skocz do zawartości

Przekładnia

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Spotkał się ktoś z Was z przekładnią wielostopniową sterowaną z poziomu jakiegoś sterownika?

I jeszcze jedno.

Zakładając że mamy silnik 48V i 750W <- z czego jak dobrze liczę wychodzi 16A.

Sterując obrotami za pomocą zmiany napięcia na silniku powodujemy wzrost prądu nawet do 40A. Dlatego myślałem o zastosowaniu przekładni wielostopniowej ( np.: 3-stopniowej ). W takim przypadku silnik pracowałby cały czas na swoich nominalnych parametrach, a przekładnią sterowałbym prędkość obrotową jaką w danej chwili potrzebuje przy jeździe pojazdu. Nie wiem czy to jest dobre podejście, dlatego proszę o opinie i ewentualne nakierowania na dobrą drogę.

Pozdrawiam

nad tym też myślałem.

Ale jeśli dobrze zrozumiałem opisy PWM to niskie obroty silnika nie powodują wzrostu jego mocy (momentu obrotowego <-bo chyba tego potrzebuje). A potrzebowałbym aby np.:250-300 kilo uciągnąć na gąsienicach pod górkę na nie równym terenie.

Raczej variator sie nie nada jeśli chodzi o gąsienice, a tymbardziej o trudny teren, niewspominając o wadze 250-300kg, bo to poprostu z miejsca nie ruszy.

marek91:

Czytałem materiały o wariatorze. Dlaczego nie ruszy z miejsca? Przy ustawieniu mniejszego koła (obwodu) przy silniku i przy większego koła przy gąsienicy powinien ruszyć bez większych problemów <- podobnie jak w rowerze górskim <- ale mogę się mylić.

Jeśli znasz jakieś rozwiązanie to podpowiedz coś.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...