Skocz do zawartości

Użycie Xtal i reset jako portu.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, nie przewidziałem odpowiedniego zapasu pinów procesora do projektu. Brakuje mi dwóch. W związku z tym moje pytanie czy da się w attiny2313 użyć portów XTAL.0 XTAL.1 jako normalnych portów (do LCD) . Bascom nie uwzględnia mi w ogóle portu porta.0 . Posiadam stk500, a do programowania używam AVR studio. Co robić?

czy da się w attiny2313 użyć portów XTAL.0 XTAL.1 jako normalnych portów

Oczywiście, ze się da użyć PINY XTAL1 i XTAL2 jako zwykłe wyprowadzenia IO

o ile oczywiście pracujesz na wewnętrznym kwarcu.

A jak się odwołujesz do tych pinów PORTA.0 i PORTA.1 ❓

W C nie ma takich poleceń chyba, że masz jakieś makro napisane.

W bascomie odwoływałem się normalnie do pa.0 i pa.1, jak tylko kwarc miałem ustawiony na wewnętrzny, w C jeszcze nie miałem okazji.

Co do PA.2 (Reset) to radziłbym uważać, bo ustawienie go jako portu może się skończyć zablokowaniem programowania ISP 😉

Jak mówiłem pisze program w bascomie nie w C. Do portu odwołuje się w bascomie jako PORTA.0 co też mówiłem, i niestety bascom jak by tego nie widzi (PORTD.1 np jest zaznaczony na ciemno czerwono). Powiedzcie mi tylko jak się odwołać do tych portów w bascomie. Kwarc oczywiście wewnetrzny.

Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portb.5 , Db5 = Portb.6 , Db6 = Portb.7 , Db7 = Portd.0 , E = Portd.1 , Rs = Porta.0  

każdy inny port podstawiony w miejsce rs i program nie wywala błędów.

[ Dodano: 25 Sty 10 12:59 ]

Problemem był plik .dat w plikach programu są dwa (bascoma avr). Używając xtal jako PORTA, należy się odwołać do attiny2313.dat (nie np do 2313def.dat)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...