Popularny post GAndaLF Napisano Luty 19, 2020 Popularny post Udostępnij Napisano Luty 19, 2020 Od kilku tygodni robię na YouTube livestreamy o różnych tematach związanych z embedded. Streamy zwykle poruszają jakieś tematy techniczne, które próbuję na bieżąco zaprezentować w formie livecodingu. Do tej pory dwa odcinki były o Test Driven Development, a dwa kolejne o kompilatorze, linkerze i co się dzieje przed mainem w C w mikrokontrolerach. Przy okazji omawiane przykłady trochę zahaczają o różne tematy związane z systemami safety-critical (może poza pierwszym odcinkiem), żeby było też coś ciekawego dla osób bardziej zaawansowanych. Konwencję streama wzoruję na Gynvaelu Coldwindzie - jak ktoś widział to wie o co chodzi, a jak nie to polecam zobaczyć: https://www.youtube.com/user/GynvaelColdwind/videos https://www.youtube.com/user/GynvaelEN/videos Czyli w każdym odcinku jakieś ciekawe problemy rozwiązywane na bieżąco bez przygotowania wszystkiego dokładnie wcześniej. Dlatego mam nadzieję, że uda się pokazać nie tylko rozwiązania problemów, ale też drogę do ich osiągnięcia i czasem też błędy i sposób radzenia sobie z nimi. Kolejny odcinek odbędzie się dzisiaj (środa 19.02.2020) o godzinie 20:00. Temat tym razem będzie nietechniczny, ale mam nadzieję, że ciekawy. Będę mówić jak wygląda praca w branży embedded. W planie mam takie zagadnienia: - Studia - czy trzeba zacząć już przed studiami, jaki kierunek wybrać, czy w ogóle opłaca się studiować, czy idąc na studia musisz już wiedzieć co chcesz w życiu - Pierwsza praca - praca w trakcie studiów, szukanie pierwszej pracy w zawodzie, pierwsza rozmowa kwalifikacyjna - Praca w korpo - Praca w małym startupie - Praca w dużym software house - Praca w średniej firmie - Kiedy zmienić projekt/pracę - Wypalenie, work-life balance - Rozwój i dodatkowe inicjatywy - Czy da się pracować zdalnie w embedded - Jak zmieniał się mój sposób pracy na przestrzeni lat Zobaczymy, czy uda się wszystko omówić. Możecie również zadawać pytania w komentarzach, jeżeli coś was szczególnie interesuje. Link do transmisji: Playlista ze wszystkimi odcinkami: PS. Nie wiem czy to dobra kategoria, ale do żadnej mi za bardzo nie pasowała. Także @Treker proszę o przeniesienie, jeżeli jest na to lepszy dział. 4 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post GAndaLF Marzec 16, 2020 Autor tematu Popularny post Udostępnij Marzec 16, 2020 Cześć! We wtorek o 20:00 robię kolejnego streama. Tematem będzie praca zdalna w embedded. Odpowiemy sobie na pytania: Jak pracować zdalnie w branży embedded? Czy to w ogóle możliwe na dłuższą metę? Jak się do tego zabrać? Link do transmisji: Temat był już wspomniany podczas odcinka o tym jak wygląda ogólnie praca w embedded, jednak aktualna sytuacja wymaga szerszego omówienia. W planie mam między innymi: - Moje dotychczasowe doświadczenia z pracą zdalną. Co się sprawdzało, a co nie. - Jakie warunki musisz spełnić, żeby dało się pracować zdalnie? - Typowe problemy - sprzęt, sprzęt i jeszcze raz sprzęt - Narzędzia i techniki programistyczne, które mogą pomóc - unit testy, continuous integration, testy automatyczne na HW, code review, dokumentacja - Wsparcie sprzętowe - zasilacze sterowane, zdalny debug, generatory, sniffery, analizatory, symulatory, emulatory - Jak przygotować projekt na możliwość pracy zdalnej? - Gaszenie pożaru - jak pracować zdalnie z projektem, który nie jest na to gotowy? Jeżeli chcecie wiedzieć coś jeszcze w tym temacie - piszcie w komentarzach. Jeżeli macie jakieś sprawdzone sposoby na tematy wymienione w powyższej liście - również możecie się podzielić. 3 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
GAndaLF Maj 26, 2020 Autor tematu Udostępnij Maj 26, 2020 Ostatnio trochę zapominałem informować o streamach. W zeszłym tygodniu był odcinek o IDE i debugerach sprzętowych na embedded: Możecie też na moim blogu znaleźć dodatkowe informacje: https://ucgosu.pl/2020/05/stream-o-ide-i-debugerach-sprzetowych/ Wcześniej był też odcinek z analizą udostępnionego projektu respiratora do walki z Koronawirusem: Za to w czwartek o 20:00 będzie kolejny odcinek, tym razem o językach programowania w embedded. Skupię się głównie na czterech - C, C++, Ada, Rust: 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »