Skocz do zawartości

Obsługa enkodera z Arduino w projekcie dogometru

Pomocna odpowiedź

Napisano

Siemka, mam zamiar zrobić dogometr na bazie tego projektu: https://create.arduino.cc/projecthub/mircemk/diy-simple-measuring-wheel-with-rotary-encoder-12073d

Kod dokładnie z tego linku. Niestety mam taki problem, że dogometr zlicza w nieskończoność przy jednej pozycji na enkoderze, a przy następnym "przeskoku" zatrzymuje zliczanie. Nie jest możliwe również zliczanie do tyłu. Zmierzyłem przejście na enkoderze pomiędzy gnd a dt i clk i mam tylko dwa stany 00 i 11 a z tego co patrzyłem to jeszcze to powinny być 01 i 10.

Gdzie mogę szukać problemu?

Pozdrawiam!

Być może jest to wina samego enkodera albo źle go podłączyłeś, najlepiej wstaw schemat. Jeśli masz byle jaki enkoder to może on nie działać idealnie i nawet filtrowanie wyjść nie pomoże w 100%. Najlepsza rada jaką można wstępnie udzielić to chyba jedynie zmiana enkodera na lepszy, może indukcyjny albo optyczny. W płytce testowej mam byle jaki, najtańszy enkoder stykowy i czasami nie podaje stanów precyzyjnie, np. zamiast do przodu daje jedną pozycję w tył albo opuszcza impulsy mimo filtrów RC.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...