bonczas Napisano Kwiecień 20, 2020 Udostępnij Napisano Kwiecień 20, 2020 Siemka, mam zamiar zrobić dogometr na bazie tego projektu: https://create.arduino.cc/projecthub/mircemk/diy-simple-measuring-wheel-with-rotary-encoder-12073d Kod dokładnie z tego linku. Niestety mam taki problem, że dogometr zlicza w nieskończoność przy jednej pozycji na enkoderze, a przy następnym "przeskoku" zatrzymuje zliczanie. Nie jest możliwe również zliczanie do tyłu. Zmierzyłem przejście na enkoderze pomiędzy gnd a dt i clk i mam tylko dwa stany 00 i 11 a z tego co patrzyłem to jeszcze to powinny być 01 i 10. Gdzie mogę szukać problemu? Pozdrawiam!
Gość Kwiecień 21, 2020 Udostępnij Kwiecień 21, 2020 Być może jest to wina samego enkodera albo źle go podłączyłeś, najlepiej wstaw schemat. Jeśli masz byle jaki enkoder to może on nie działać idealnie i nawet filtrowanie wyjść nie pomoże w 100%. Najlepsza rada jaką można wstępnie udzielić to chyba jedynie zmiana enkodera na lepszy, może indukcyjny albo optyczny. W płytce testowej mam byle jaki, najtańszy enkoder stykowy i czasami nie podaje stanów precyzyjnie, np. zamiast do przodu daje jedną pozycję w tył albo opuszcza impulsy mimo filtrów RC.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »