Skocz do zawartości

Praktyki studenckie automatyką/robotyka/programowaiem

Pomocna odpowiedź

Napisano

Możecie mi polecić jakieś firmy w Warszawie związane z automatyką/robotyka/programowaiem C/C++/Java?

Wysłałem narazie podanie do 6 firm, m.in Astor, Kongsberg i myślałem że uda się ich więcej znaleźć ale okazuje się że ogłszeń praktyk nie ma wcale zbyt dużo. Możecie mi coś polecić? Może ktoś z was odbywał praktyki w Warszawie

Ktoś może wogóle studiował automatykę i robotykę i jest w stanie mi powiedzieć czy wogóle mam szansę na znalezienie praktyk po 2roku? Wyslałem juz 30 aplikacji i zadnej odpowiedzi przez co zaczynam trochę watpic i juz nawet nie wiem gdzie pisać. 

Moje aktualne doświadczenie wyglada tak ze od jakiegoś czasu programuje trochę stmy i od grudnia pracuje w kole naukowym, lecz przez tego wirusa nie udalo mi sie nauczyc tyle ile bym chcial.

(edytowany)

@danielll Też studiowałem AiR na 1 stopień i algorytmy na 2 stopień.

6 godzin temu, danielll napisał:

i jest w stanie mi powiedzieć czy wogóle mam szansę na znalezienie praktyk po 2roku?

Oczywiście, u nas od 2 semu połowa roku pracowała na stałe na min pól etatu, a praktyki robiliśmy w zakładach gdzie już pracowaliśmy 😄 

6 godzin temu, danielll napisał:

od grudnia pracuje w kole naukowym

a w tym kole nie ma ludzi co gdzieś pracują i by Ci polecili jakieś miejsce?

Edytowano przez Gieneq
(edytowany)

z niewieloma mam niestety kontakt przez tego wirusa i prace nad projektem wylacznie zdalna, pracuje w 3 osobowym zespole tylko. Gdybym byl na miejscu to pewnie moglbym z kims porozmawiac i moze predzej by sie cos znalazlo

Tak myślę że może też przez obecną sytuacje w kraju firmy są w gorszej sytuacji finansowej i może nie bardzo chcą się zajmować praktykantami

Edytowano przez danielll

Może być że teraz będzie ciężej. O Warszawie nic mi nie wiadomo, ale w normalnej sytuacji w trójmieście niektóre firmy miały naprawdę ogromny przemiał - Intel miał program gdzie za polecenie kogoś dostawało się kasę 😄  na roku mieliśmy gościa, który w ten sposób trochę zarobił sprzedając dusze swoich kolegów 😄 

Ogólnie może mi udzielicie jakichś wskazówek. Czy lepsze są maile czy może dzwonić bezpośrednio do osoby zajmującej się rekrutacją w firmie. Co powiedzieć na start zeby wzbudzić zainteresowanie lub jakieś inne rady

@danielll Możesz odezwać się do firmy PIAP (https://piap.pl/dlastudentow/praktyki-studenckie/) mój znajomy odbywał tam staż i był zadowolony.

Próbować możesz różnymi ścieżkami, na pewno szybciej uzyskasz informacji telefonicznie czy dana firma jest zainteresowana przyjmowaniem na praktyki lub staże. 

Ja studiowałem automatykę i robotykę i na pierwszym stopniu praktyki odbyłem w parku wodnym (trochę automatyki tam jest ;)) w moim rodzinnym mieście, nie jest to może szczyt marzeń ale zawsze coś 😉 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...