Skocz do zawartości

ESP32-CAM najprostsze z możliwych "takephoto"

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Jeszcze nie ogarnąłem Arduino a zamarzyło mi się ESP. Pare lat temu zostałem posiadaczem "ŁajFaj" z elektroprzewodnika. Coś tam się udało z tym zrobić w tym to tak jakby na "Babią" wchodzić w butach z odklejonymi podeszwami. Na początku myślałem że to ja coś źle robię ale nabyłem osobny moduł ESP8266 i wszystko śmiga. Pisząc "wszystko" mam na myśli prościutkie kody pozwalające mi poprzez lokalne wifi wyświetlać w przeglądarce wyniki z czujników. No więc chce zrobić krok dalej i nabyłem ESP32-CAM. Wgrałem kilka przykładowych kodów w tym CameraWebSerwer. Wszystko działa, więc czas zrozumieć jak działa. W moim przypadku najlepszym sposobem na naukę jest wzięcie prostego kodu i po jego rozgryzieniu i zmodyfikowaniu, stopniowa rozbudowa o nowe funkcjonalności. Internetowe przykłady jakie znalazłem mają za dużo "wodotrysków" które mącą w mej małej głowie. Próbuje je upraszczać ale tylko całkowicie je deaktywuje. Przeglądam więc Internety w poszukiwaniu najprostszego z możliwych kodu który ma za zadanie jedynie robienie zdjęcia w ustalonej jednostce czasu i wysyłanie jako strony http. Efekt ma być taki że otwieram przykładowo http://194.172.1.108/ i widzę po prostu zdjęcie. Za każdym razem gdy odświeżę stronę chce zobaczyć ostatnie ze zdjęć. Gdy będą miał taki prosty kod to sam lub z pomocą zacznę go rozbudowywać ucząc się metoda prób i błędów kolejnych funkcji czy komend. Nie mogę jednak znaleźć tego najprostszego przykładu. A teraz konkretne pytanie. Ktoś coś kojarzy i podeśle np. link?

Edytowano przez Wrona
Rozwiazałem swój problem.
  • 1 rok później...

Wie ktos czemu wyskakuje mi blad ze czas cos tam?? Nie moge wgrac szkicu ..podlaczenie jak na po wyzszym obrazku z tym ze slzasilanie 5v...jako plytke probowalem wrover i al thinker czy jakos tak...no nie chce isc..dodam ze dioda, ta biala swieci ciagle tak blado..

Juz dziala...ta masa po lewej na dole byla jakas podejrzana...u mnie opisana jako "GND/R" i na niej lekko jazyla sie led biala...po podpieciu masy kolo 5v po prawej zaczelo wgrywac i dziala normalnie...czyli te masy jednak musza byc jakos odseparowane...ech..ze dwie godziny mi ucieklo o jeden glupi kabelek..😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...