Skocz do zawartości

Przesył danych przez bluetooth - nadprogramowe znaki.

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Hej, mam płytkę arduino uno wifi Rev2. Muszę z aplikacji mobilnej przesłać dane do arduino i przyporządkować je zmiennym. Realizuje to przez serial.read/serial.readString modułem bluetooth hc-05, z aplikacji złożonej w MIT app inventor. Telefon wysyła dane, a moduł je odbiera. Z tego co czytałem serial read czyści bajt z bufora po jego odczytaniu więc do warunku serial available wrzuciłem po kolei 4 Serial read'y i 1 Serial read stringa. Kiedy podczas przypisywania wyświetlałem odebraną daną wszystko było ok. Teraz kiedy po odbiorze i przypisaniu program ma wyświetlić dane wszystko trafia szlag i  monitor portu drukuje mi "-1"-ki jakieś prostokąty lub "2"-jki. Tym bardziej nie mogę przejść dalej do wyciągania ze stringa znaków co muszę zrobić w następnym kroku. Czy ktoś miałby pomysł co robię nie tak? Zaznaczę jeszcze, że moduł działa na 3.3V a płytka na 5V i nie mam jeszcze konwertera poziomu sygnałów ale kupiłem. Myślicie, że to załatwi problem czy nie jest aż tak znaczące, żeby go stwarzało?

Przechwytywanie.PNG

Edytowano przez Noxie

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...