Skocz do zawartości

Pierwsze kroki z silnikami DC

niffe33

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich, jestem początkujący w temacie arduino i to mój pierwszy post.
Mam kilka pytań odnośnie działania silników.
Wiem jak już działają czujniki jak je programować w arduino i chciałem pójćc o krok dalej i zbudowac jakiś pojazd.
I tutaj pojawiają się problemy bo nie wiem od czego zacząć. Czytałem o tym że bezpośrednie podłączenie silników może przepalić płytkę i faktycznie ma to sens.
I teraz parę pytań.. czy jako pośrednik między arduino, a silnikiem może wystarczyć ten sterownik silnika ?
Moduł regulatora PWM IRF520
https://sklep.avt.pl/modul-regulatora-pwm-irf520-mosfet-do-5a-i-24v-sterownik-silnikow-dc-arduino.html?gclid=EAIaIQobChMIsLmygfSU7gIVGpiyCh0OJgQ7EAQYAiABEgK_sfD_BwE
chciałbym to zrobić unikając shielda od silników.
Z portu Vin tez jeszcze nie korzystałem, zawsze zasilałem przez USB. Czy spokojnie można tam podłączyć baterie 9V? 
W internecie znalazłem zakres miedzy 7V ,a 12V, ale na różnych stronach różnie piszą.
Następnie jak by wyglądało połączenie tego sterownika silnika i arduino z zasilaniem? Przewód od + rozdzielić i jeden dać do arduino, a drugi do sterownika(i analogicznie z -)?
Proszę o wyrozumiałość dopiero wkręcam się w temat elektroniki.
Poza arduino UNO i kilkoma czujnikami, silników i sterowników jeszcze nie zakupiłem, więc nie podaje sztywno ich parametrów raczej liczę na jakąś radę jak to ugryźć. 
Chciałbym narazie się pobawić i zobaczyć jak to działa nie musi być fajerwerków.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.