Skocz do zawartości

Próba samodzielnej naprawy zasilacza do laptopa Dell

Maniutek

Pomocna odpowiedź

Witam. Jestem początkujący w elektronice ale dla własnej satysfakcji próbuję reanimować stary zasilacz do laptopa Dell który leżał już na kupce z elektro- śmieciami 🙂. Jest to popularny zamiennik od GreenCella. Laptop przestał go identyfikować, więc najzwyczajniej został wymieniony na kolejny. I teraz tak. Wiem, że te laptopy identyfikują zasilacz po tym trzecim pinie. Działające zasilacze podają na ten pin 0.3- 0.4 V (tak pokazuje mój mało profesjonalny multimetr 🙂 ). Na tym ze śmieci brak jakiegokolwiek napięcia. Po otwarciu pacjenta zastałem taką sytuację (rekonstrukcja):

IMG_20210217_104216789.thumb.jpg.bab69ac29b6f22fa5169d3c6b0ba06d9.jpgIMG_20210217_105118107.thumb.jpg.ef8b21e429753683d8fdb02ee627561b.jpg

I tu jest pytanie a właściwie dwa. Nie do końca potrafię zidentyfikować ten element. Wygląda na to że miał trzy wyprowadzenia i jedno znikło 🙂 Poza tym element jest pęknięty, jakby po małej eksplozji ??? Jest na nim opis 2501 64501. Śmiem podejrzewać że jest to DS2501 i całkiem niedrogo można go dostać na chińskich platformach 🙂 . Ale potrzebowałbym opinii kogoś kto się lepiej na tym zna. Po drugie i chyba ważniejsze pytanie czy on tak sam z siebie się skończył czy przyczyna mogła być  wcześniej? Wszelkie sugestie będą mile widziane. Pozdrawiam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.