Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Jest to mój pierwszy robot tego typu. Budowany był na zawody na krakowskim AGH. Jest to typowa konstrukcja Line Followera, budowana na podstawie Artykułu Nawyka z drobnymi zmianami odnośnie zasilania - użyłem stabilizatora LM2940 i 4 baterii R6. Konstrukcja zbudowana na wpół z laminatu i czarnej pleksy. Zadaniem tego prototypu było jedno - zdziałać. Plan został zrealizowany, jednak nie wezmę udziału w zawodach. Powód: zbyt ciężki i zbyt wolny. Myślałem nad jego przebudować, ale raczej powstanie jego następne wcielenie, które na pewno zabiorę z sobą na zawody. Z Chillout'a zostały wyciągnięte już serwa (Tower Pro MG-995), które zostaną użyte jako napęd do minisumo, który właśnie jest w stanie projektowania i wycinania części z laminatu.

Kilka zdjęć:

bardzo ciekawie Ci wyszedł muszę powiedzieć a co do programu to przerabiałeś go w jakiś sposób czy świeżo ściągnięty władowałeś w proca ? czekam na filmik ;] a z artykułu nawyka wychodzą 3x CNY 70 a jak widać na fotach to są dwa

epsilon, doradzę ci coś. Wybierz się na te zawody (jesteś przecież z Krakowa), nawet jeśli nie będziesz w nich startować. Warto pooglądać inne konstrukcje, popytać, porozmawiać z konstruktorami, tym bardziej że zamierzasz w takich zawodach uczestniczyć. Ja sam dużo podpatruję i kręcę kamerą to, co może mi się kiedyś przydać. A skoro już tam będziesz, to możesz również wystartować, prawdopodobnie pokonasz kilka robotów - wbrew pozorom dość dużo z nich nie kończy trasy. Ja na przykład na żaden sukces nie liczę, a i tak się wybieram, żeby sprawdzić o ile udało mi się polepszyć jazdę mojego robota. Trzeba sobie postanowić, co chce sie osiągnąć - ja na przykład chciałbym, żeby mój robot ukończył jak najwięcej tras i pokonał nawet te najtrudniejsze, bo nie może się on równać szybkością z konstrukcjami typu "Wonsz".

Gdybym patrzał pod kątem "mój robot jest za wolny, i tak nie wejdę do finału" to bym nie zajął II miejsca w Rybniku, bo przyznaję szczerze że w tym sukcesie było 80% szczęścia.

I jeszcze jedno. Jeżeli się zarejestrujesz, to zyskasz coś więcej niż zwykły widz. Będziesz miał wstęp do strefy serwisowej, a właśnie tam można zdobyć najwięcej informacji 😉

Na zawodach się pewnie pojawię, czy robotem to zobaczymy... Zarejestrowałem sie na stronie zawodów już pare dni wcześniej, czas pokaże. 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...