chromakey Napisano Lipiec 28, 2021 Udostępnij Napisano Lipiec 28, 2021 Bardzo proszę o pomoc w projekcie. Chciałbym precyzyjnie sterować silnikiem od wycieraczek o zadany kąt, lub krok. Do wałka silnika przymocowałem tarczę z dwudziestoma przerwaniami i dwa enkodery optyczne. Jak na zdjęciach. Do tego podłączyłem mostek H standardowy układ L293d a całość podłączyłem do Arduino Leonardo. Pytania 1 Czy to jest możliwe do zrealizowania za pomocą tych elementów ? Czy np. musze dodać jeszcze trzeci czujnik optyczny do wyzerowania pozycji ? Czy wystarczą tylko te dwa enkodery ? Chcę oczywiście dodać krańcówki, ale to na dalszym etapie projektu. 2 Czy ktoś może mi pomóc w napisaniu kodu w Arduino. Mam kod do mostka i kod do enkoderów, ale nie wiem jak wymusić zliczanie obrotów rosnących i malejących. Kod do enkodera zlicza mi prędkość lub w innym kodzie pokazuje -1 lub 0. Nie wiem jak np. zliczać poszczególne kroki (przerwania w tarczy) itd. Morze ktoś z was zrealizował podobny projekt i ma konkretną wiedzę i doświadczenie. Co do pisania kodów jestem na etapie kopiuj, wklej .
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »