Skocz do zawartości

Zapytanie dotyczące sensu mojego toku myślenia przy projekcie automatycznej miniszklarni

DeadGeneration

Pomocna odpowiedź

Dzień doberek wszystkim. Zamierzam zrealizować mój pomysł jakim jest mini szklarnia. Nadchodzi zima, i roślinki na parapecie otrzymują coraz mniej światła jak i temperatura przy szybie spada. Zamierzam zrobić wielki klocek z drewna, z kawałkiem pleksy jako drzwiczek. Wymiary już sobie przyjąłem, i postanowiłem zrobić sobie półeczkę w środku, o szerokości 10cm, aby zmieścił się w środku zasilacz atx, i reszta elektroniki. Szklarnia będzie oświetlana ledami sterowanymi z arduino, temperatura będzie także przezeń kontrolowana - 48 watowy rezystor grzejny na 12V zostanie podpięty przez przekaźnik do zasilacza atx, i oczywiście arduino współpracując z czujnikiem temperatury będzie załączało wentylator, który będzie wdmuchiwał powietrze z zewnątrz do środka owiewając rezystor, i temperatura w środku będzie rosła. Dodatkowo na lcd 16x2 będzie wyświetlana temperatura, i sterczące obok przyciski będą służyły do zmiany nastawionej temperatury. Wszystko będzie (po za drzwiczkami) otoczone styropianem aby zapobiec utracie ciepła. Moje pytania są następujące:

Czy zasilacz atx ma być uruchomiony przez 24h/7d i on będzie zasilał arduino oraz cały osprzęt, czy raczej zasilić tylko arduino przez powerbanka lub długim przewodem łączącym się z ładowarką lub komputerem, i arduino przekaźnikami będzie załączać atx do sterowania wentylatorami oraz rezystorkiem grzejnym.

Czy warto bawić się w przerobienie samemu zasilacza atx - połączenie dwóch przewodów, aby atx wystartował oraz dodanie rezystorów aby zrobić sztuczne obciążenie, czy wystarczyła by płytka/adapter, który można znaleźć już za 20 zł na alledrogo, który oferuje 4 wyjścia bananowe.

Czy wystarczy zaufać zabezpieczeniom atxa, czy może dodać jeszcze dodatkowe własne zabezpieczenia.

Dziękuję każdemu, kto odpowie na temat

Tutaj nie chodzi o ilość prądu jaką chcę przeznaczyć, a ile pieniędzy. Lampę cfl prawdopodobnie mógł bym kupić, ale chcę wykorzystać 100 diod LED, które mam w domu aby wszystko oświetlić. Dodatkowo porobię fotki podczas montowania wszystkiego, trochę lutowania i programowania będzie więc się idealnie nada na projekt, który będę musiał zrobić w tym semestrze. No i satysfakcja, że zrobiłem coś zamiast kupić lampę gotowca

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

O jakość się nie martwię jeśli pod tym pojęciem będzie odpowiednia długość fali, czerwone i niebieskie ledy spełnią wymagania roślinki, ale faktycznie jedna nie świeci oszałamiająco. Kilkadziesiąt może zrobić różnice, ale zastanawiam się w sumie czy na styropian położyć folię aluminioweą, która będzie odbijać część światła, które nie będzie trafiło bezpośrednio na roślinę. Diody LED to standardowe 5mm jakie można kupić niemal wszędzie, więc mając maksymalny pobór 20mA *100 sztuk da niemalże 2 ampery. Jeśli mają być wysterowane na 100% mocy. Do tego 48W/12V da 4 ampery z rezystorka i razem będzie już 6 amperów z całego zasilacza, ale nie będzie obciążona jedna linia a 5V i 12V. Chyba, że zamiast łączyć w szereg 3 diody i taki szereg równolegle do 5V wsadzić w szereg 6 czy 7 i wtedy szeregi te równolegle do linii 12V.

Edytowano przez DeadGeneration

Generalnie kolor bialy odbija wiecej swiatla niz sreberko ale przyjelo sie ze uzywa sie sreberka i temu podobnych materialow...nie wiem czy sam styropian nie bedzie jakos chemicznie szkodzil...(w cudzyslowiu). Co do koloru diod to jie wiem czy tak jest jak mowisz...oczywiscie z tego co pamietam czerwone szkodzi, niebieskie miod, i w sumie tyle wiem...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.