Skocz do zawartości

Błąd ISE: "This Xilinx application has run out of memory or has encountered a memory conflict"

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Samego konwertera raczej nie - używałem identycznego i działał OK. Chyba, że masz go źle podłączonego/skonfigurowanego (zworka powinna być ustawiona na 3,3V) , albo ten konkretny egzemplarz jest uszkodzony. Zajrzę za chwilę do kodu i spróbuję go uruchomić na sprzęcie - dam znać.

Pozdrawiam

BTW: okazało się, że jeszcze mam ten konwerter (taki jak Ty) spróbuję go użyć.

Podłączyłem ten konwerter do Elberta (i projektu) i jeden raz zadziałał prawidłowo (tzn. wysłał bajt do płytki FPGA), więcej razy nie chce (muszę sprawdzić, czy w kodzie źródłowym jest wszystko OK).

Niepokojący jest ten warning (podczas implementacji):

Cytat

WARNING:PhysDesignRules:367 - The signal <i_UART_RX_IBUF> is incomplete. The
   signal does not drive any load pins in the design.

muszę ustalić, czym jest spowodowany.

Edytowano przez FlyingDutch

Zrobiłem kilka eksperymentów i ewidentnie UART_RX nie działa. Muszę zrobić osobny projekt dla UART'a  i być może uruchomić symulację, aby ustalić co jest nie tak.

Pozdrawiam

• Lubię! 1

No wreszcie UART_RX działa poprawnie (miałem zły kod modułu UART_RX (miał na liście portów sygnał reset - wziąłem go ze złej strony edaplayground.com).

Teraz jak łączę się przez identyczny konwerter jak Ty z Puty i jak podaje cyfry od 0 do 6 zmieniają mi się wzory na monitorze VGA. Pamietaj, aby podłaczyć RX konwertera USB->Serial do pinu TX Fpga i vice-wersja. Poza tym musza być połaczone masy konwertera i FPGA oraz na pin Vcc konvertera podane 3,3V z płytki FPGA. Zworka zasilania konwertera ustawiona na 3,3V.

Pozostało do poprawienia UART_TX i wyświetlanie na wyświetlaczu 7-mio segmentowym, popróbuj może sama to poprawić (teraz powinno być łatwiej jak VGA test pattern gen. dział i UART_RX). Wklejam aktualny kod projektu.

Pozdrawiam

VGA_NANDLAND3.zip

(edytowany)
55 minut temu, FlyingDutch napisał:

No wreszcie UART_RX działa poprawnie (miałem zły kod modułu UART_RX (miał na liście portów sygnał reset - wziąłem go ze złej strony edaplayground.com).

Teraz jak łączę się przez identyczny konwerter jak Ty z Puty i jak podaje cyfry od 0 do 6 zmieniają mi się wzory na monitorze VGA. Pamietaj, aby podłaczyć RX konwertera USB->Serial do pinu TX Fpga i vice-wersja. Poza tym musza być połaczone masy konwertera i FPGA oraz na pin Vcc konvertera podane 3,3V z płytki FPGA. Zworka zasilania konwertera ustawiona na 3,3V.

Pozostało do poprawienia UART_TX i wyświetlanie na wyświetlaczu 7-mio segmentowym, popróbuj może sama to poprawić (teraz powinno być łatwiej jak VGA test pattern gen. dział i UART_RX). Wklejam aktualny kod projektu.

Pozdrawiam

VGA_NANDLAND3.zip 455 kB · 1 download

A czy działa u Ciebie wyświetlanie tego co wpisane w terminalu na wyświetlaczach i w samym oknie terminala? U mnie przed tym projektem działało pokazywanie w oknie terminala, a na wyświetlaczu miałam taki problem.

Na diodach dobrze wyświetlane są wpisywane cyfry, oprócz tego, że mam na stałe stan wysoki na D3-4.

Teraz ani w oknie nic nie widać, a na wyświetlaczach - jest losowo "01", "00", "10"," 11".

Edytowano przez monsiw
(edytowany)
2 godziny temu, monsiw napisał:

A czy działa u Ciebie wyświetlanie tego co wpisane w terminalu na wyświetlaczach i w samym oknie terminala? U mnie przed tym projektem działało pokazywanie w oknie terminala, a na wyświetlaczu miałam taki problem

Teraz ani w oknie nic nie widać, a na wyświetlaczach - jest losowo "01", "00", "10"," 11"

Nie, ale VGA odpowiednio reaguje na wysyłanie numerów testowych wzorów czyli odczyt z UATR'a (RX) działa poprawnie. Możliwe, że coś popsułem podczas poprawiania projektu. Myślę, że z naprawą wyświetlania już sobie poradzisz 😉

I zmień moduł UART_TX.v na ten co miałaś oryginalnie w swoim projekcie (ja go podmieniłem prawdopodobnie na zły kod), wtedy TX (callback) powinien działać poprawnie.

Pozdrawiam

Edytowano przez FlyingDutch
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...